Linkovi

Delegacija Senata SAD u Crnoj Gori


Šestočlana delegacija Senata Sjedinjenih Američkih Država, koju predvodi senator Džon Mek Kejn iz Arizone, boravi od danas do četvrtka u Crnoj Gori. Senatori su se danas u Budvi sastali sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, liderom opozicije Predragom Bulatovićem i predstavnicima manjinskih naroda.

Crnogorski premijer Milo Đukanović koji je u Miločeru primio američke senatore, istakao je da je Crnu Goru kao suverenu i nezavisnu državu do sada priznalo oko 80 zemalja svijeta, a proces uspostavljanja diplomatskih odnosa i otvaranja predstavništava najvišeg ranga ubrzano se realizuje.

Đukanović je zahvalio senatorima što su SAD brzo priznale crnogorsku nezavisnost, nakon čega je uslijedilo uspostavljanje diplomatskih odnosa između dvije zemlje.

On je, kako prenosi Vladin biro za odnose s javnošću, podsjetio na značajnu i kontinuiranu podršku SAD razvojnim procesima u Crnoj Gori, jačanju demokratije i reformi.

Đukanović je ponovio da su Vladini osnovni prioriteti u narednom periodu zaključivanje sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji sa Evropskom unijom i prijem u Partnertsvo za mir do kraja godine.

Crnogorske institucije su pod snažnim uticajem vladajuće partije, a naročito sudstvo, policija i tužilaštvo, ocijenila je Socijalistička narodna partija nakon razgovora predsjednika te partije Predraga Bulatovića sa delegacijom senatora Sjedinjenih Američkih Država.

"Ukazano je na prisustvo organizovanog kriminala, korupcije i nepotizma, što sve predstavlja snažne prepreke da crnogorsko društvo suštinski počne proces približavanja Evropskoj uniji i porodici demokratskih i razvijenih zemalja", kaže se u saopštenju.

Delegacija SNP-a apostrofirala je ekonomska pitanja u Crnoj Gori, ocjenjujući da crnogorska Vlada građanima Crne Gore nije obezbijedila ni elementarne uslove za život, s obzirom na stepen nezaposlenosti, nizak nivo životnog standarda, i jednu trećinu stanovništva koja je već duži period u zoni siromaštva.

Navodi se da se razgovaralo i o procesu privatizacije, s posebnim osvrtom na privatizovanje najznačajnijih privrednih subjekata u Crnoj Gori.

Istaknuto je da je loše za Crnu Goru da isti subjekt, preko svojih off šor kompanija, postaje većinski vlasnik KAP-a, Rudnika Boksita, Termoelektrane i Rudnika uglja, što predstavlja više od 50 odsto privrednog potencijala Crne Gore.

Senatori su se potom sastali sa predstavnicima manjinskih naroda koje je predvodio ministar za prava manjinskih naroda u Vladi Crne Gore Gzim Hajdinaga. Svoje viđenje stanja u kome žive manjine u Crnoj Gori iznijeli su i lideri albanskih partija Mehmed Bardhi i Ferhat Dinoša, kao i reis islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić. Sa ovog susreta, predstavnici manjinskih naroda nisu saopštili nikakve detalje.

Za srijedu je predviđen susret sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem. U četvrtak je na Cetinju planiran susret crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića i senatora Mekkejna.

Ovo je prva posjeta delegacije Kongresa SAD Crnoj Gori nakon nezavisnosti. Posjeta naglašava nastavak partnerstva SAD i Crne Gore i prilika je za dijalog dvije zemlje o ključnim bilateralnim i multilateralnim pitanjima.

Delegacija je posebno zainteresovana za ekonomsku politiku, trgovinu i druga pitanja značajna za američko-crnogorske odnose. Pored senatora Mekkejna, članovi delegacije su senator Saksbi Čemblis iz Džordžije, senator Mel Martines iz Floride, senator Lindzi Grejem iz Južne Karoline, senator Ričard Bur iz Sjeverne Karoline i senator Džon Sununu iz Nju Hempšira.

XS
SM
MD
LG