Linkovi

Kriminal u Nju Orleansu ponovo postao krupan problem


Pre nego što je uragan Katrina, pre godinu dana, teško pogodio Nju Orleans, taj grad je po broju zločina bio pri vrhu liste američkih gradova.

Nju Orleans danas ima samo oko polovinu od broja stanovnika pre uragana Katrina. Medjutim, policijski izvori kažu da se medju povratnicima nalaze neki od najopasnijih kriminalaca i članova bandi preprodavaca droge. Jedna žena, koja se predstavila kao mis Džouns, izjavila je za Glas Amerike da su ona i njena deca prestrašeni pucnjavom svake noći u njihovom kraju:

”Policqajci znaju šta se dogadja u našem kraju, i ja znam da to znaju, jer svakoga dana dolaze ovamo. Ali uvek u pogrešno vreme.“

Tokom posete Nju Orleansu, prošle nedelje, sekretar za pravosudje Alberto Gonzales, rekao je da su federalne vlasti zabrinute porastom broja zločina sa nasiljem i obećao veću pomoć lokalnim vlastima:

”Sekretarijat za pravosudje dodeliće deset specijalnih pomoćnika federalnim tužiocima u Nju Orlenasu, radi pomoći u obradi krivičnih prestupa u vezi sa oružjem, drogama i ilegalnom imigracijom.“

Lokalni policajci kažu da je utisak o porastu broja zločina možda preteran. Ali u delovima grada u kojima se naoružani dileri droge vidjaju svakodnevno, stanovnici su užasnuti. Policajac koji se predstavio samo kao Dejvid, rekao je za Glas Amerike da je reč o borbi za tržište izmedju različitih bandi preprodavaca droga:

”Posle Katrine, većina kriminalaca otišla je u druge gradove i države. Ovi koji sada dolaze su iz drugih krajeva i pokušavaju da omedje svoju teritoriju. U stvari oni deluju više u predgradjima nego u centru grada.“

Policajac Dejvid kaže da su članovi bandi često teško naoružani i bezobzirni i da su gradjani sa pravom uplašeni. Guverner države Luizijane, Ketlin Blanko, poslala je pripadnike nacionalne garde u Nju Orleans, kada je u junu u jednom automobilu ubijeno petoro tinejdžera. Tokom protekle godine federalna vlada je dodelila Luizijani 61 milion dolara pomoći namenjenih pravosudju i policiji. Pored toga, Vašington je odobrio 20 miliona dolara okrugu Orleans, koji obuhvata grad i okolinu, za obnavljanje sudova za gonjenje najtežih prestupa.

XS
SM
MD
LG