Linkovi

EU: Proizvodjači automobila nisu uspeli smanjiti emisije štetnih gasova


Zvanični Brisel je danas objavio- evropski proizvodjači automobila, medju kojima i neke od firmi koje u svetskim razmjerima važe za pojam kvalitete, nisu uspeli u postavljenom cilju, smanjenju emisije štetnih gasova iz automobila. To čini težim zadatak Evropskoj uniji da, kako je planirano, ozbiljno smanji emisiju štetih gasova u skoro vreme i tako uspori globalni proces klimatskih promena izazvanih zagadjenjem. Evropski proizvodjači automobila nisu učinili dovoljno na postizanu cilja koji su sami sebi zacrtali- smanjenju emisije štetnih gasova iz automobila, čime bi se uključili u širi plan redukcije zagadjenja koje preti nesagledivim globalnim posledicama. Ovo je današnja poruka iz Evropske komisije, uz upozorenje da, ako nisu sami sposobni da na novim vozilima smanje emisiju ugljen-dioksida na 140 grama po kilometru proizvodjači automobila će biti prinudjeni da to učine po sili zakona.

Procenti, doduše, padaju, ali ne dovoljno- 2004. godine evropski automobili su izbacivali 160 grama ugljen dioksida po kilometru. Godinu posle, četri grama manje, a da bi se postigao plan da do 2008. godine emisija padne na 140 grama, moraće se učiniti više, upozoravaju iz Brisela. Nije značajno bolja ni sutiacija sa proizvodjačima automobila van Evrope, koji su obećali slične rezultate za automobile koji se prodaju na Starom kontintu. Obećali, ali još uvek nisu ispunili. U Briselu sa posebnom pažnjom prate ovaj problem, svesni činjenice da su evropski gradovi, u kojima žive četri od pet Evropljana, sada već zagušeni automobilima, koji su označeni kao najkrupniji globalni zagadjivači. Evropski komesar za zaštitu životne sredine, Stavros Dimas:

"Svi želimo da evropski gradovi i mesta budu zdrava mesta za život, gde će njihovi stanovnici želeti da žive i rade, mesta koja će privlačiti biznis i investicije".

XS
SM
MD
LG