Linkovi

Hajdi Stirap: Vreme ne ide u prilog konceptu nezavisnosti Kosova


“Ukoliko se odluka o nezavisnosti Kosova ne donese do kraja ove godine, postoji mogućnost da se odloži do daljnjeg ili da uopšte ne bude doneta” kaže uekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, stručnjak za zakonodavna pitanja i bivši viši spoljnopolitički savetnik lidera većine u Predstavničkom domu Kongresa Dika Armija, Hajdi Stirap.

Stirap: Mislim da javnosti nisu u potpunosti dostupne promene koje se naziru u političkim krugovima u Vašingtonu u pogledu Kosova. Ja sam tokom posete raško-prizrenskog vladike Artemija i delegacije Srpske pravoslavne crkve shvatila da je Vašington daleko otvoreniji prema gledištima srpske strane, nego što se to moglo očekivati. U razgovorima sa članovima Kongresa i njihovim osobljem i drugim političarima, koji su bili usredsredjeni na situaciju na Kosovu i njegov budući status, a kojima sam lično prisustvovala, primetila sam da se sa velikim ineresovanjem pratio izlaganje vladike Artemija o aktulenoj situaciji na Kosovu. U fokusu interesovanja su bili terorizam, oganizovani kriminal, teško stanje srpskog življa, povratak izbeglica i uništene crkve.

Glas Amerike: Šta bi srpska strana mogla da učini da bi promovisala svoj stav u pogledu konačnog statusa Kosova i dobila što veću podršku Vašingtona?

Stirap: Pre svega, mislim da se stav srpskog političkog establišmenta ogleda u doslednosti aktivnog zalaganja za svoju poziciju, odnosno da je odgovor na nezavisnost Kosova - jednostavno ne - i da bi se, kako mnogi tvrde, amputacijom te pokrajine, prekršile norme medjunarodnog prava i stvorio opasan presedan sa dalekosežnim posledicama. Drugo, mislim da u Srbiji nema potrebe za pesimizam, odnosno debati o nametnutoj nezavisnosti Kosova kao neizbežnoj soluciji, jer su takve tvrdnje više u domenu neke propagande nego realnosti. Najzad, pregovori su u toku, a, po mom mišljenju, medjunarodna zajednica bi vrlo nerado prišla složenom i neizvesnom procesu nametanja rešenja. I treće, mislim takodje da nastojanja vladike Artemije, koji će ponovo posetiti Vašington idućeg meseca, treba podržati, pošto je on pokazao značajne rezultate tokom svojih ranijih poseta i otvorio oči mnogim sagovornicima o onome što se stvarno dogadja na Kosovu.

Glas Amerike: Kakav ishod očekujete u vezi sa budućim statusom Kosova u svetlu, kako ste rekli, nagoveštaja nekih promena?

Stirap: U vezi sa statusom Kosova dve stvari su ključne: prvo, to se pitanje još uvek razmatra i sve više dolazi do izražaja mišljenje da nezavisno Kosovo pod eventualnim islamističkim uticajem ne bi bilo u interesu Amerike. Drugo, vreme ne ide u prilog konceptu nezavisnosti, te otuda insistiranje nekih krugova da se pitanje statusa reši što pre, odnosno do kraja ove godine. Naime, ukoliko odluka o nezavisnosti ne bude doneta do kraja ove godine, postoji mogućnost da se odloži do daljneg ili da uopšte ne bude doneta. Lično ne verujem da će konačni status Kosova biti rešen do kraja ove godine, osim ako bude nametnut. U načelu, ne verujem u nametnuta rešenja, a takvo saznanje bi moglo da pospeši prave pregovore sa, nadam se, obostrano zadovoljavajućim ishodom - kako za Srbe tako i za Albance.

XS
SM
MD
LG