Linkovi

Ko ima više dece – konzervativci ili liberali?


Dok Demokrate i Republikanci ovih meseci biju bitku za mesta u američkom Kongresu, budućnost američke politike mogao bi da odredi odgovor na jedno jednostavno pitanje – ko ima više dece – konzervativci ili liberali?

Kako se pokazalo, jedna od dve strane u američkoj političkoj areni ima ozbiljan problem – u vidu deficita beba. Zbog čega su Republikanci trenutno dominantna partija? Profesor Univerziteta Sirakjuz Artur Bruks kaže da se sve svodi na prostu injenicu – pravljenje beba.

«Desnica trenutno ima mnogo više dece od političke levice. Taj jaz iznosi čak 41%»

Bruks je koristio jednu vladinu društvenu studiju koja pokazuje da 100 američkih odraslih liberala ima 147 dece. 100 konzervativaca ima 208 dece...

«80% ljudi koji izražavaju stranačku opredeljenost glasa isto kao i njihovi roditelji»

Otuda ... više Republikanaca!

Brojni su razlozi za tako upečatljive cifre, protivljenje konzervativaca kontroli radjanja... činjenica da su stanovnici urbanih sredina skloniji da budu liberali, i imaju manje porodice...
Konzervativci kao što je analitičarka Kelien Konvej – uživaju u teoriji o smanjenju broja Demokrata.

«Oni se zalažu za abortus, za homoseksualne brakove, za mnoge ciljeve koji na kraju znače da verovatno nećete imati dece u svom domu»

No Demokrate, kao što je Dženi Bekus – koja daje svoj mali doprinos čekajući svoje prvo dete – traže svetlo na kraju tunela.

«Oni su nas izazvali na megdan i mi ćemo morati da odgovorimo na izazov. Mislim da će to biti sjajna tema na zabavama posle posla širom Vašingtona».

XS
SM
MD
LG