Linkovi

Šestočlana delegacija Senata SAD u Crnoj Gori


Šestočlana delegacija Senata Sjedinjenih Američkih Država boraviće u Crnoj Gori od sjutra do 31. avgusta, najavljeno je iz američkog konzulata u Podgorici.

Delegacija koju predvodi senator Džon Mekkejn iz Arizone sastaće se sa crnogorskim funkcionerima, vladinim zvaničnicima i drugim političkim, kulturnim i društvenim liderima. Planirano je da američki senatori sjutra razgovaraju s crnogorskim premijerom Milo Đukanovićem, predsjednikom Socijalističke narodne partije Predragom Bulatovićemi predstavnicima manjinskih naroda. Za srijedu je predviđen susret sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Rankom Krivokapićem. U četvrtak je na Cetinju planiran susret crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića i senatora Mekkejna.

Ovo je prva posjeta delegacije Kongresa SAD Crnoj Gori nakon nezavisnosti. Posjeta naglašava nastavak partnerstva SAD i Crne Gore i prilika je za dijalog dvije zemlje o ključnim bilateralnim i multilateralnim pitanjima. Delegacija je posebno zainteresovana za ekonomsku politiku, trgovinu i druga pitanja značajna za američko-crnogorske odnose. Pored senatora Mekkejna, članovi delegacije su senator Saksbi Čemblis iz Džordžije, senator Mel Martines iz Floride, senator Lindzi Grejem iz Južne Karoline, senator Ričard Bur iz Sjeverne Karoline i senator Džon Sununu iz Nju Hempšira.

Putin je izrazio zadovoljstvo razvojem odnosa Rusije i Crne Gore

Crnogorski premijer Milo Đukanović ocijenio je da će današnji susret sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom dati novu dinamiku i impuls razvoju bilateralnih odnosa.

"Nalazeći se ovdje kao šef vlade nezavisne države, hoću da vas uvjerim da ćemo težiti da se Crna Gora razvija kao demokratska država i drago mi je da je Rusija ukazivala i ukazuje veliku podršku u tome", rekao je Đukanović, javili su ruski i crnogorski mediji.

Putin je izrazio zadovoljstvo razvojem odnosa Rusije i Crne Gore. On je ocijenio pozitivnim što se bilateralni odnosi razvijaju energično i na političkom nivou i u oblasti ekonomije, iako obim robne razmjene nije veliki, ali su zato ruske investicije procijenjene na više od dvije milijarde USD. Putim smatra da doprinos upravo takvom razvoju odnosa pruža Đukanovićeva vlada. Iz Kremlja je uoči posjete crnogorskog premijera najavljeno da će tokom razgovora biti razmotrena pitanja podrške stabilnosti i bezbjednosti na Balkanu i tok procesa za određenje budućeg statusa Kosova. Ovo je druga posjeta Đukanovića Rusiji za protekle dvije godine, a prva poslije proglašenja nezavisnosti Crne Gore, 3. juna. Rusija je 10. juna priznala suverenitet dotadašnje članice Državne zajednice, a 26. juna uspostavila s njom diplomatske odnose.

XS
SM
MD
LG