Linkovi

27 osoba povređeno u seriji eksplozija u Istanbulu i letovalištu Marmaris


Do prve eksplozije u Marmarisu, na jugozapadu Turske, došlo je oko 23 sata u glavnoj ulici u kojoj je mnogo restorana, kafića i klubova. Eksplodirala je naprava postavljena ispod sedišta jednog kombija. Sat kasnije, druga eksplozija je odjeknula kod luke, a treća u stambenoj četvrti Marmarisa.

Policija navodi da je, verovatno, samo jedna bomba ekplodirala kako je bilo planirano. Dve bombe navodno su eksplodirale u obližnjim kantama za otpatke, ali niko nije povređen. Ta oblast Marmarisa danas je okružena policijom. Šest osoba je povređeno u eksploziji bombe u evropskom delu Istanbula, saopštila je turska policija i dodala da su svi povređeni turski državljani. Eksplozija se dogodila nedaleko od kancelarije gradonačelnika u Istambulu, a bomba je ostavljena pored automobila i daljinski aktivirana.

Organizacija "Oslobodilački sokolovi Kurdistana" preuzela je odgovornost za seriju atentata u turskom letovalištu Marmaris i Istanbulu. Organizacija "Oslobodilački sokolovi Kurdistana" povezana je sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana, koja se od 1984. bori za nezavisnost Kurdistana. Oslobodilački sokolovi Kurdistana su u aprilu zapretila da nameravaju da izvede napade na turistička mesta. Turska je jedna od najposećenijih turističkih destinacija u istočnom Mediteranu. Ta organizacija je ranije preuzela odgovornost za više terorističkih napada medju kojima je i bombaški napad na letovalište Kušadasi, kada je u julu 2005. poginulo pet osoba.Turska je prošle godine od turizma zaradila 14,1 milijardi evra. Od početka ove godine, medjutim, došlo je do blagog pada broja turista (za 6,4 odsto), što se objašnjava pojavom ptičijeg gripa od kojeg je u toj zemlji do sada stradalo četvoro ljudi, kao i aferom oko objavljivanja spornih karikatura sa likom proroka Muhameda.

XS
SM
MD
LG