Linkovi

Predrag Bulatović: Tražićemo posebne odnose sa Srbijom


Poraz ideje zajedničke države sa Srbijom na referendumu nije pokolebao Predraga Bulatovića i SNP u namjeri da u već oprobanoj koaliciji sa Narodnom i Demokratskom srpskom strankom pokuša da realizuju stari cilj, u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike Bulatović ističe:

''Nakon referenduma, koalicija SNP-NS-DSS obraća se biračima porukom da je Crnoj Gori neophodan proces sveobuhvatnih promjena, a da su te promjene jedino moguće ako se izvrši smena aktuelnog režima''.

Pogledamo li ma koji segment života u Crnoj Gori, jasno je da građani ne mogu biti zadovoljni, tvrdi Bulatović:

''Ekonomsko-socijalna pitanja su centralna pitanja kojima ćemo se mi baviti. Krajnje je vrijeme da se politički subjekti- Vlada i nova parlamentarna većina okrenu tom pitanju. U sklopu toga, bavićemo se i pitanjima privatizacije tako što ćemo za najkrupnije privatizacione poslove koji su nanijeli štetu Crnoj Gori, koji nijesu bila transparentni, koja su bili nezakoniti i koja su imali elemente pljačke- predložiti da se izvrši revizija''.

Bulatović smatra da se Crna Gora mora pozabaviti evropskim integracijama ozbiljnije nego do sada:

''Do sada je to pitanje bilo retoričko. Vlada je govorila o evropskim integracijama, a u suštini je to bila jedna antievropska vlada. Nakon nezavisnosti Crne Gore, članstva u UN i OEBS-u, moramo uočiti da je odložen prijem u Savjet Evrope. Prijem u SE traži oštre kriterijume koje Crna Gora mora ispuniti, kao i proces pregovaranja o pridruživanju sa Evropskomj unijom. EU će postaviti jasne, čvrste, dosta teške kriterijume koje treba da ispuni Crna Gora i mi ćemo se zalagati da suštinski počne primjena evropskih standarda. Zato je nužno da se u parlamentu formira kritična masa od različitih političkih subjekata koje, recimo, različito gledaju i na državni status, a koje će se suštinski baviti evropskim integracijama''.

Predsjednik SNP potencira potrebu izgradnje institucija i jačanje administrativnog kapaciteta, čemu njegova partija može da da snažan doprinos. Bulatović ukazuje i na druge važne odrednice programa njegove koalicije:

''Borba protiv organizovanog kriminala, raskid sprege vlasti i organizovanog kriminala, vladavina prava, izgradnja onih institucija koje su bitne da profunkcioniše pravna država, osnova su našeg programa na ovim izborima''.

Bulatović kaže da bi pokušaj da se svakih pola godine stavlja na dnevni red državno pitanje išao na ruku aktuelnom režimu. Umjesto toga, njegova koalicija zalagala bi se za uspostavljanje posebnih veza sa Srbijom:

''Zalagali smo se za zajedničku državu. Crna Gora je nezavisna nakon referenduma, članica je UN. To je u ovom trenutku realnost i nas interesuje da imamo posebne odnose-što bliže, što tješnje-sa Srbijom kako se u novonastalim odnosima Crna Gora i Srbija ne bi udaljile. Državno pitanje može da se postavi na dnevni red, ako to bude neophodno, kroz određeno vrijeme, shodno Ustavu, demokratskim principima. Ali, to nije sada, nije za dvije godine i ovo nijesu izbori na kojima učestvuje SNP da bi raspisala referendum za dvije ili tri godine. Takva poruka bi bila veoma neodgovorna prema građanima Crne Gore''.

Uprkos žestokim napadima Srpske liste na njegovu koaliciju, Bulatović ne želi da ulazi u konflikt sa predstavnicima opozicije:

''Nama politički protivnik ne može biti nijedna opoziciona partija u jednom značajnijem obimu. To bi čak bilo i bespredmetno. Pozivam opozicione političke partije koje se tako deklarišu da ne napadamo jedni druge. Na taj način jedino dolazi do pokušaja prekompozicije opozicione scene. U napadima i svađi između opozicije, ne idu opozicioni birači od jedne do druge opozicione političke partije. Dešava se jedan neželjen proces: u takvoj pretpostavljenoj, neozbiljnoj situaciji između opozicije, jedan broj opozicionih birača bi glasao vladajuću koaliciju, jedan broj bi sasvim sigurno bio razočaran i ostao bi kući. To bi bila direktna usluga režimu. Moj poziv opozicionim političkim partijama jeste da se skoncentrišemo na naše autohtone birače i na razočarane birače koalicije DPS-SDP''.

Naš osnovni cilj je smjena vladajućeg režima i to je cilj koji je ostvariv, mada neće doći sam od sebe, zaključio je Bulatović.

XS
SM
MD
LG