Linkovi

Kofi Anan započeo bliskoistočnu turneju posetom Bejrutu


Generalni sekretar UN Kofi Anan danas je započeo svoju bliskoistočnu turneju posetom Bejrutu. Posle razgovora sa premijerom Fuadom Siniorom i drugim visokim libanskim zvaničnicima, čelnik svetske organizacije izjavio je da je zadovoljan podrškom libanske vlade rezoluciji UN kojom je okončan sukob izmedju Izraela i Hezbolaha.

Kofi Anan je izjavio da se primirje koe je stupilo na snagu 14. avgusta poštuje, ali je upozorio da je potrebna puna primena rezolucije UN kojom su okončane borbe.

«Smatram da će, ukoliko ne dodje do pune primene rezolucije 1701, rizik za ponovno izbijanje neprijateljstava ostati visok.»

Anan je ponovio da je od ključnog značaja da Libanska vlada proširi svoju kontrolu na južni deo zemlje i naglasio da bi jedino libanska armija i snage UN trebalo da imaju oružje.

«Kao što smi se svi saglasili, u Libanu bi trebalo da postoji samo jedan zakon, jedna vlast i jedna oružana formacija.»

Generalni sekretar svetske organizacije sutra odlazi u Izrael gde će, kako je rekao, zatražiti od tamošnje vlade da ukine vazdušnu, kopnenu i pomorsku blokadu Libana koja traje već šest nedelja. Izrael tvrdi da blokada sprečava doturanje novog oružja Hezbolahu, dok Libanci navode da guši njihovu ekonomiju i uzrokuje dodatne patnje stanovništva. Kofi Anan je takodje rekao da očekuje da uskoro bude rešeno pitanje dvojice otetih izraelskih vojnika, čija otmica od strane ekstremista Hezbolaha je dovela do jednomesečnog sukoba sa Izraelom.

Evropske zemlje su obećale da će uputiti skoro devet hiljada vojnika u Liban, u okviru mirovne misije UN, a Kofi Anan je naveo da očekuje da će prvi kontingent od tri i po hiljade uskoro vojnika stići u Liban. Anan je takodje rekao da očekuje da će i islamske zemlje staviti na raspolaganje svoje trupe za mirovnu misiju UN, ali se Izrael usprotivio toj mogućnosti ukoliko se ne radi o zemljama koje imaju diplomatske odnose sa Jerusalimom.

Malezija i Indonezija su izrazile spremnost da upute svoje trupe, ali nemaju diplomatske odnose sa Izraelom. Libanski premijer Fuad Siniora je ponovio punu podršku svoje vlade rezoluciji UN i rešenost da libanska armija u potpunosti preuzme kontrolu granice prema Izraelu. Izrael je, sa svoje strane, apelovao da snage UN budu rasporedjene i duž libanske granice prema Siriji, ali su Anan i Siniora izjavili da ne postoji plan za takvo proširenje misije UN. Kofi Anan je dodao da se nada da će susedne zemlje u punoj meri doprineti rešavanju problema na libanskim granicama i da će pokrenuti to pitanje tokom svoje turneje. Posle Izraela, generalni sekretar svetske organizacije će u četvrtak posetiti Siriju.

XS
SM
MD
LG