Linkovi

Nevreme na Floridi primoralo tehničare da vrate šatl u hangar


Američka svemirska agencija NASA počela je da priprema šatl Atlantis za povratak u hangar, zbog nadolaazeće atlantske tropske oluje.

Samo četiri puta od 1981. godine američki orbiteri morali su da se vraćaju u hangare zbog nadolazećih tropskih oluja i uragana. Najnovija oluja, nazvana Ernesto, preti da stigne do obala Floride i Svemirskog centra Kenedi, donoseći snažne vetrove i jaku kišu. Direktor lansiranja šatla, Majk Lajnbak, rekao je da se pripreme za povratak u hangar već odvijaju i da bi samo značajno opadanje snage oluje ili promena smera njenog kretanja mogli to da zaustave:

”Potpuno smo rešeni da odložimo lansiranje, osim ako se ne dogodi nešto vanredno, pa ponovo promenimo plan.“

Kada svi sistemi na šatlu budu isključeni, ogromne gusenice lansirne platforme počeće sutra ujutro da ga vraćaju u hangar. Ali Lajnbak kaže da to može da se zaustavi ako se vreme popravi. Medjutim, čak ako do toga dodje, NASA neće moći da lansira šatl do krajnjeg roka, 7. septembra, već će morati da sačeka do oktobra. Period posle 7. septembra kosio bi se sa ruskim planovima za slanje jedne ekipe kosmonauta na orbitalnu stanicu, sa zadatkom da zameni dotrajalu spasilačku kapsulu Sojuz, što se sprovodi svakih 6 meseci. Rusija bi želela da ne mora da odlaže svoju misiju, jer svaki dan odlaganja znači da bi spuštanje posade sa starim Sojuzom, u Kazahstanskoj stepi, bilo pomerano za sve ranije ujutro, i da bi ušlo u period pre zore. Timovima koji tragaju za posadama i vraćaju ih u bazu, lakše je da to obave po dnevnom svetlu nego po mraku, iako su kosmonauti opremljeni radio-lokatorima i drugim uredjajima za navodjenje. Funkcioneri NASE kažu da pregovaraju sa ruskim kolegama o mogućem odlaganju uzletanja Sojuza, kako bi lansiranje Atlantisa ipak bilo obavljeno u septembru.

NASA je nestrpljiva da lansira šatl koji će do medjunarodne orbitalne stanice poneti važan novi deo njene konstrukcije. Gotovo četiri godine su prošle od poslednje dogradnje stanice, jer su zbog nesreće šatla Kolumbija, 2003. godine, do sada obavljena samo dva probna leta preostalih orbitera. Nasin direktor za program izgradnje orbitalne stanice, Majk Sufredini, kaže da svi sledeći letovi šatla zavise od lansiranja Atlantisa, koji bi trebalo da ponese ključne komponente:

”Ako ne obavimo ovaj let, onda nećemo moći da obavimo ni sledeće, sve dok ne završimo sa ovom misijom.“

NASA bi trebalo da obavi preostalih 15 letova za dogradnju stanice pre 2010. godine, kada je predvidjeno da se orbiteri povuku iz upotrebe.

XS
SM
MD
LG