Linkovi

Haški tribunal: Završne reči na suđenju Momčilu Krajišniku


Iduće nedelje pred Haškim tribunalom biće održane završne reči na suđenju Momčilu Krajišniku, a zakazan je i početak odbrane vukovarske trojke, kao i nastavak četiri suđenja.

Sudsko veće Tribunala izrećiće i presudu hrvatskom novinaru Josipu Joviću, optuženom za nepoštovanje suda. Završne argumente optužbe i odbrane na suđenju Krajišniku, sudije će saslušati od utorka, 29. avgusta. Krajišnik, bivsi predsednik Skupštine Republike Srpske, optužen je za genocid i zločine protiv čovečnosti nad bosanskim Muslimanima i Hrvatima 1992. godine. Suđenje je počelo 3. februara 2004, a izvođenje dokaza okončano je iskazima svedoka koje je pozvalo sudsko veće sredinom jula. Veće predsedavajućeg Alfonsa Orija planiralo je dapresudu Krajišniku izrekne do 28. septembra.

U sredu, 30. avgusta, odbranu pred haškim sudom započeće oficiri bivše JNA Mile Mrkšić, Veselin Šljivančanin i Miroslav Radić koji su optuženi za streljanje oko 250 hrvatskih zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara u novembru 1991. Suđenje vukovarskoj trojki počelo je 11. oktobra prošle godine, a tužioci su poslednje svedoke izveli letos. Izricanje presude novinaru Slobodne Dalmacije Josipu Joviću zakazano je, takođe, za sredu 30. avgust. Joviću je suđeno zato što je 2000. godine u tom listu objavio identitet i iskaz zaštićenog svedoka sa suđenja hrvatskom generalu Tihomiru Blaškiću iz 1997. godine. Taj svedok bio je sadašnji predsednik Hrvatske Stjepan Mesić.

U Hagu će sutra biti nastavljena suđenja bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću i petorici kooptuženih za zločine nad kosovskim Albancima 1999. godine i sedmorici oficira vojske i policije RS koje optužnica tereti za genocid i zločine protiv čovečnosti nad Muslimanima u Srebrenici u julu 1995. Na suđenju bivšem lideru Srba u Hrvatskoj Milanu Martiću, u toku je dokazni postupak odbrane. Martiću se sudi po optužnici za zločine nad nesrbima u Kninskoj krajini i zapadnoj Bosni, kao i za granatiranje Zagreba, između 1991. i 1995.

Novi svedoci optužbe daće iskaze u procesu protiv šestorice političkih i vojnih vođa bosanskih Hrvata koji su optuženi za zločine nad Muslimanima u srednjoj Bosni i zapadnoj Hercegovini 1993-94. U utorak, 29. avgusta, biće održana i rasprava o žalbi generala VRS Stanislava Galića koga je Haški tribunal prvostepeno osudio na 20 godina zatvora zbog granatiranja Sarajeva 1992-94.

XS
SM
MD
LG