Linkovi

Oslobođena dvojica novinara američke televizijske mreže Foks


Dvojica novinara američke televizijske mreže Foks, koje su pre skoro dve nedelje oteli palestinski ekstremisti, danas su oslobođeni.

Dopisnik televizije FOX, Stiv Sentani i kamerman Olaf Vig, burno su dočekani u hotelu Plaža, samo nekoliko minuta pošto su na nepoznatoj lokaciji u Gazi pušteni na sobodu. Njih dvojica su oteti 14. avgusta od strane pripadnika, do tada nepoznate, organizacije Brigade svetog džihada. Ubrzo po oslobađanju, dvojica novinara susrela su se i sa palestinskim premijerom Ismailom Hanijom. U razgovoru sa kolegama novinarima, posle tog susreta, Sentani je rekao da se i on i Vig dobro osećaju i pozvao je izveštače da ne izbegavaju zadatke u Gazi.

«Nadam se da ovo neće uplašiti ni jednog novinara da dođe na zadatak u Gazu, pošto su Palestinci divan i dobrodušan narod, o kome svet treba više da zna. Nemojte se plašiti. Dođite i pričajte priču, to je divna priča.»

Samo par sati ranije, objavljen je video snimak na kome su njih dvojica kritikovali izraelsku politiku u pojasu Gaze i na kome su rekli da su se preobratili u Islam. U izjavi za svoju mrežu Foks, Sentani je rekao da su on i Vig bili prinuđeni, pod pretnjom oružja, da daju takvu izjavu. Premijer Ismail Hanija rekao je, u razgovoru sa novinarima, da su kidnaperi iz Gaze, ali nije hteo da kaže da li je u toku akcija za njihovo hapšenje. Organizacija Brigade svetog džihada tražila je da SAD oslobode zatvorene muslimane, u zamenu za Sentanija i Viga. Američki zvaničnici su izjavili da je u oslobađanju dvojice novinara značajnu pomoć pružio palestinski predsednik Mahmud Abas.

XS
SM
MD
LG