Linkovi

Predsednik Buš odlazi u posetu južnim saveznim državama


Predsednik Buš danas odlazi u posetu južnim saveznim državama, gde se duž obale Meksičkog zaliva obeležava godišnjica razornog uragana Katrina.

Obilazak regiona predsednik Buš počeće posetom državi Misisipi. Kako objašnjava Donald Pauel, koji je ispred federalne vlade zadžen za obnovu područja koje je Katrina razorila, predsednik Buš ima poruku za stanovnike, koji žive duž oabala Meksičkog zaliva.

“Predsednikova glavna poruka je da je postignut napredak i da posao nije završen. Ne odlazimo dok sve ne završimo.”

Tokom posete Misisisipiju, predsednik će obići delove koji su teško nastradali prošle godine, posetiće firme koje se oporavljaju, a sastaće se i sa predstavnicima lokalnih vlasti. Guverner Misissipija Hejli barbur ukazuje da je najveći deo te savezne države prešao iz procesa oporavka u obnovu. On dodaje da je ostalo još puno toga što je potrebno učiniti, ali naglašava da je Misisipi spreman da se suprotstavi izazovima koje donosi nova sezona uragana.

“Pa, spremni smo. Naravno i prošli put smo imali odličan plan, pa nas je pogodila najgora prirodna nepogoda u američkoj istoriji.”

Guverner je ukazao da će sutra u utorak narediti evakuaciju, u slučaju da uragan Ernesto koji se trenutno nalazi iznad Kariba promeni pravac. Baš tog dana predsednik Buš bi trebao da poseti Nju Orleans, u Luizijani, gde se plan za evakuaciju, koji je postojao pre Katrine, pokazao kao potpuno neadekvatan. Svi nivoi vlasti – od lokalnih do federalnih – optuženi su za presporu reakciju u slučaju Katrine, posebno u Nju Orelansu gde se više hiljada najsiromašnijih našlo zatečeno u skloništima. Čak je i predsednik Buš postao meta kritika, pošto je ostao na odmoru iako su se već znale razmere katastrofe, kao i zato što je prvo hvalio osobe koje su bile odgovorne za federalnu reakciju u slučaju vanrednih situacija. On je nakon toga, u više navrata posetio Nju Orleans I tom prilikom je obećao pomoć i reforme u federalnoj agenciji za vanredne situacije.

“Večaras ovo obećavam Amerikancima. U svim delovima koji su pogođeni uraganom mi ćemo učiniti sve što je neophodno, ostaćemo koliko god bude bilo potrebno, kako bi pomogli građanima da obnove gradove i svoje živote.”

Gradonačelnik Nju Orleansa Rej Nejgin ukazuje da se bliži ispunjenje predsednikovih obećanja. On je, međutim, dodao da su federalne vlasti nametnule previše birokratskih prepreka na proces dostave pomoći, naglasivši da je potrebno da veća pomoć stigne do lokalnih zajednica.

“Dolari iz federalne kase stižu do vlasti savezne države, ali još uvek de stižu do lokalnih vlasti i pojedinaca, kako bi proces obnove bio ubrzan.”

Gradonačelnik Nejgin je naglasio da ove sezone neće doći do haosa kakav se dogodilo posle uragana Katrina. On je, međutim, dodao da nije siguran da su protiv plavni nasipi u Nju Orelansu dovoljno ojačani, da bi mogli da izdrže nalet novog velikog uragana.


XS
SM
MD
LG