Linkovi

Uragan Ernesto teritoriju SAD bi mogao da pogodi do kraja ove sedmice


Žitelji Meksičkog zaliva, koji još uvek rade na popravkama razaranja koje je izazvao uragana Katrina prošle godine, pažljivo prate kretanje ove najnovije tropske oluje.

Posledice uragana Katrina vidljive su duž velikog dela obale Meksičkog aliva. Opravak je spor, posebno u Nju Orleansu, gde je Katrina provalila zaštitne bedeme i poplavila najpoznatiji grad u Luizijani. Donald Pauel se nalazi na čelu projekta savezne vlade za obnovu pogođenih područija. Ona ukazuje da se na popravkama radi non-stop, pod upravom Inženjerskog korpusa američke vojske.

“Korpus je preduzeo ogromne napore na obnovi I popravci nasipa. Verujem da su nasipi spremni za novu sezonu uragana.”

To znači da su bedemi spremni da izdrže udar uragana 3. kategorije, što je statistički najteža oluja koja pogađa tu oblast. Međutim, Katrina je bila mnogo snažniji uragan – 5. kategorije , a neke brine da bi moglo da dođe i do još jače oluje, kakva se viđa jednom u životu. Senator iz Luzijane Meri Landiu pohvalila je izvršenu obnovu nasipa, ali se brine da to neće biti dovoljno. Tokom gostovanja u programu mreže ABC, ona je ukazala da će biti potrebne godine da se nasipi ojačaju do te mere da mogu da izdrže nalete uragana kategorije 5.

“Moramo da učinimo dve stvari – da popravimo nasipe, pa da ih ojačamo I napravimo višim. Mi to možemo. Dobra vest je da za to imamo novac.”

Uragan Ernesto izaziva zabrinutost u trenutku dok se predsednik Buš priprema da ode u region, radi obeležavanja godišnjice naleta uragana Katrina. Funkcioneri na svim nivoima ukazuju da sada postoji bolja koordinacija među federalnih, vlasti saveznih država i lokalnih rukovodstava. Gradonačlenik Nju Orleansa, Rej Nejgin, rekao je u programu mreže NBC, da su pripreme sada obavljene mnogo bolje nego što je to bio slučaj prošle godine.

“Imamo kompletan plan, za sve vanredne službe. Sa Luizijanom smo dogovorili upotrebu 3 hiljade pripadnika nacionalne garde, koji će se razmestiti po gradu, ako se pokaže da je udar uragana neminovan. Na taj način ćemo biti spremni da evakuišemo I obezbedimo grad, kako bi pregurali oluju.”

Dejvid Polison, direktor federalne agencije za vanredne situacije, ukazuje da se Nju Orleans možda neće naći na direktnom putu uragana Ernesto. Prema trenutnim projekcijama, ukazuje Polison, oluja će verovatno skrenuti put istoka i udariće u severo-zapadni deo Floride.

XS
SM
MD
LG