Linkovi

Da li je Izrael upotrebio kasetne bombe u ratu protiv Hezbolaha?


Bušova administracija je branila izraelsku kampanju protiv Hezbolaha ističući da jevrejska država ima pravo da se brani, ali zvaničnici u Vašingtonu sada vode istragu u vezi sa navodima da je Izrael u napadima na naseljena mjesta u Libanu, koristio zabranjene kasetne bombe. New York Times je objavio da je ta istraga u toku i da je sporazumima na osnovu kojih su 1970-tih godina isporučene kasetne bombe, Izrael obavezan da ih oristi isključivo protiv organizovanih armija i u situaciji konvencionalnog rata. Predstavnik Stejt Dipartmenta, Gonzalo Galjegos, nije pružio mnogo informacija, ali je potvrdio da su SAD dobile prijavu da su kasetne bombe zloupotrijebljene:

"Informisale su nas nevladine organizacije na terenu. Te informacije smo uzeli ozbiljno i razmatramo njihovu vjerodostojnost. Preduzećemo konkretne korake na osnovu dokaza koje budemo prikupili», rekao je Galjegos.

Zvaničnik SAD koji je tražio da ostane anoniman rekao je novinarima da je istraga ekspeditivna, ali da nije oročena. New York Times je objavio da ovo nije prvi put da Izrael zloupotrebljava američko naoružanje i da je, svojevremeno, Reganova administracija na šest godina zabranila prodaju kasetnih bombi Izraelu. To je učinjeno kada je kongresna istraga utvrdila da su te bombe korištene prilikom invazije na Liban 1982. godine. Nadležna agencija UN je u ovonedjeljnom izvještaju navela da je na jugu Libana pronašla stotine neeksplodiranih kasetnih bombi američke proizvodnje. Portparol izraelske ambasade u Vašingtonu rekao je da nema informacija o pokretanju istrage, ali da će ako do nje dođe Izrael izaći u susret istražiteljima. Armija jevrejske države tvrdi da je tokom 34-dnevnog rata činila sve da se izbjegnu civilne žrtve i da je koristila samo konvencionalno oružje. Na drugoj strani, tvrde u Izraelu, raketni napadi Hezbolaha na izraelske gradove, bili su upereno isključivo protiv civila.

XS
SM
MD
LG