Linkovi

Francuska: Za tri nedelje 2.000 vojnika na jugu Libana


Francuska: Za tri nedelje 2.000 vojnika na jugu Libana

Francuska je saopštila da će njenih 2.000 vojnika, koliko je obećala za sastav medjunarodnih snaga na jugu Libana, biti rasporedjeno u roku od tri nedelje. Francuska ministarka odbrane Mišel Alio-Mari takodje je izjavila za Vol Strit Džurnal da je Francuska dobila važna pojašnjenja u vezi sa pravom vojnika na upotrebu sile u toku mirovne misije. Konvoj francuskih vojnih vozila i opreme pristigao je u Bejrut rano jutros. Francuska će predvoditi medjunarodne snage u Lianu do februara 2007, godine, kada će tu ulogu preuzeti Italija, koja je obećala 3,000 vojnika. U medjuvremenu, mediji prenose izjavu jednog nemačkog zvaničnika da mornari sa nemačkih brodova treba da dobiju ovlašćenje da sprovode pretragu sumnjivih brodova koji se približavaju libanskoj obali. Nemačka je ponudila pomoć svoje mornarice za sprovodjenje embarga na oružje koji je predvidjen rezolucijom UN o prekidu vatre.

Palestinske vlasti: Taoci živi i zdravi

Danas je istekao rok koji su otmičari dvojice stranih novinara u Gazi postavili za ispunjenje svojih zahteva. Portparol palestinskog ministarstva unutrašnjih poslova objavio je da su novinari «živi i zdravi», ali nije objasnio odakle mu informacije o stanju talaca. Drugi palestinski zvaničnik, vladini portparol Gazi Hamad izjavio je da se narednih dana nada «dobrim vestima» o otetim noviarima. Amerikanac Stiv Sentani i Novozelandjanin Olaf Vig radili su za američku TV mrežu Foks Njuz kada ih je 14. avgusta otela grupa Svete brigade džihada, koja traži da SAD puste na slboodu svoje muslimanske zarobljenike.


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_iraq_maliki_tribal_26aug06_eng_195.jpg" width=210 align=right vspace=2 border=0>Maliki: Nema razlike medju gradjanima Iraka

Irački premijer Nuri al-Maliki bio je domaćin predstavnicima brojnih plemenskih frakcija na konferenciji o nacionalnom jedinstvu koja je održana u Bagdadu. Maliki je poručio stotinama plemenskih lidera da je nacionalno jedinstvo «ključ za oslobadjanje Iraka od prisustva stranih trupa i terorista.» Premijer je naglasio da nema razlika medju Iračanima, bilo da su suniti, šiiti ili hrišćani. Dodajmo da su irački zvaničnici danas saopštili da je oteta sunitska političarka, članica narodne skupštine, koju su pobunjenici kidnapovali pre gotovo dva meseca – puštena na slobodu.

Ubijen jedan a ranjena četiri avganistanska policajca

Kanadski vojnici ubili su jednog a ranili najmanje četiri avganistanska policajca u civilu u incidentu nedaleko od Kandahara na jugu Avganistana. Portparol NATO snaga izjavio je da su vojnici greškom otvorili vatru na neobeležno vozilo kojim su putovali avganistanski policajci u civilu, nakon što vozač nije reagovao na upozorenje da se zaustavi. U drugoj nesreći kod istog vojnog punkta, jedan civil na motociklu ranjen je pošto nije poslušao upozorenje da stane. Od ostalh vesti iz Avganistana, prenosimo da su koalicione snage saopštile da su vojnici koji su juče ubijeni iz zasede na istoku zemlje bili francuske nacionalnosti.


XS
SM
MD
LG