Linkovi

Rak prostate najčešća vrsta kancera kod muškaraca


Taj rak se uglavnom tretira hirurški ili zračenjem. Međutim, jedna nova studija nagoveštava da nekim muškarcima, kod kojih se rak sporo razvija, možda neće biti potreban ni jedan od ovih tretmana.

Studija ukazuje da preduzimanje hitne akcije nije potrebno svakom muškarcu kome je dijagnostikovan rak prostate. Stručnjaci sa Univerzteta «Džons Hopkins» u Baltimoru u Merilendu, kažu da skoro polovina muškaraca starosti preko 60 godina nikada nije saznala da ima rak prostate, ako on nije bio potvrđen testom krvi ili biopsiom. Za većinu ovih ljudi kod kojih je ustanovljen rak manjih dimenzija, ne veći od vrha olovke, možda je najbolji pristup «sačekaj i vidi»… kaže doktor Džon Vei sa Mičigenskog univerziteta.

«Verovatno da se nikome ne dopada ideja života sa rakom prostate, jer svi misle da će umreti od njega. Istina je međutim da velika većina muškaraca sa rakom prostate neće umreti od toga», kaže doktor Vei.

Pedesettrogodišnji Dejvid Alsaser kontroliše krv na takozvani specifični antigen prostate – ili PSA, svaka tri meseca. Svake druge godine ide na biopsiju prostatne žlezde.

«Mislim da sam doneo pametnu odluku koja je u mom slučaju veoma dobra», kaže Dejvid.

Skoro 40 odsto onih muškaraca u studiji za koje se smatralo da imaju dobre šanse za takav tretman, ipak je izabralo operaciju ili zračenje.

Lekari priznaju da izbor nije lak kada nema garancija da izlečivi rak kasnije neće da se pretvori u nešto ozbiljnije.

XS
SM
MD
LG