Linkovi

Opozicija: Politička volja u Crnoj Gori svodi se na puku retoriku


Akcioni plan Vlade Crne Gore o borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala predstavlja klasičan primjer predizbornog marketinga, ocijenila je danas koalicija Socijalističke narodne partije, Narodne stranke i Demokratske srpske stranke

"Izjava ministra policije Jusufa Kalamperovića da nema dokaza za korupciju u vrhu vlasti je dokaz da borba protiv korupcije ne postoji", saopšteno je iz koalicije Socijalističke narodne partije, Narodne stranke i Demokratske srpske stranke. Prioritet te koalicije je tvrde, borba protiv korupcije, čiji uspjeh najviše zavisi od političke volje.

»Politička volja u Crnoj Gori svodi se na puku retoriku, jer nijedan slučaj velike korupcije, kao što su privatizacija »Jugopetrola«, »Avale«, Ski centra »Durmitor« i drugi, nije do kraja procesuiran i sankcionisan«, tvrde u kolaciji SNP, NS i DSS.

Njeni predstavnici kažu da živjeti u Crnoj Gori, priznatoj od svijeta a nepriznatoj od njenih 185 hiljada građana, znači prihvatiti činjenicu da živimo na sveukupnim podjelama, za koje je isključivi krivac režim.

Lider Srpske liste Andrija Mandić poručio je da oni koji obeshrabruju Srbe da ne izađu na predstojeće izbore rade za premijera Mila Đukanovića, kojem je to potrebno jer se novim Ustavom neće moći zaobići Srbi kao državotvorni narod, neće moći da se izbaci srpski jezik, kao ni da se mijenja položaj Srpske pravoslavne crkve", rekao je Mandić.

Mandić je rekao da Srpska lista traži dvojno državljanstvo za Srbe iz Crne Gore, proporcionalnu zastupljenost u državnoj administraciji i preuređenje parlamenta.

"Tražimo i da se novac iz budžeta troši tamo gdje se i stvara, pa bi se 32 odsto tog novca trošilo za zadovoljenje potreba Srba i na one krajeve u kojima je srpski živalj dominantan", istakao je Mandić.

UNEM pozvao na bojkod sporne odredbe

Udruženje nezavisnih elektronskih medija pozvalo je elektronske medije da bojkotuju zabranu objavljivanja rezultata izbora tri sata nakon zatvaranja biračkih mjesta.

UNEM je protestovao zbog odredbe Zakona o izboru odbornika i poslanika, koji je usvojen 27. jula, a koja predviđa da elektronski mediji ne mogu objavljivati rezultate izbora tri sata nakon zatvaranja biračkih mjesta. Ocijenjeno da su poslanici, usvajanjem takve odrebe, pokazali diskriminatorski odnos prema elektronskim medijima u Crnoj Gori, ugrozili slobodu izražavanja i pravo na informisanje.

«Kako je izvještavanje bez vremenskih ograničenja o rezultatima izbora i referenduma do sada bila normalna parksa u Crnoj Gori, ne vidimo ni jedan valjan i opravdan razlog za takvu zakonsku odredbu», kaže se u saopštenju.

U UNEM-u smatraju da takva odluka može samo da izazove sumnju da političke partije žele da manipulišu rezultatima izbora u tri sata zabrane objavljivanja informacija. Zaključuje se da je kompromitujuće za Crnu Goru da njeni građani saznaju preko inostranih glasila ishod crnogorskih izbora.

XS
SM
MD
LG