Linkovi

Godišnjica ubistva Ivana Stambolića


Godišnjica otmice i ubistva nekadašnjeg predsednika predsedništva Srbije Ivana Stambolića navršava se danas.

Stambolića su prije šest godina oteli i ubili pripadnici Jedinice za specijalne operacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije. Vrhovni sud u junu je potvrdio maksimalne zatvorske kazne od 40 godina za taj zločin i pokušaj ubistva lidera Srpskog pokreta Obnove Vuka Draškovića u Budvi. U presudi nije označeno ko stoji iza tog dela.

Stambolić je otet i ubijen pred septembarske izore 2000. godine, a njegova smrt rasvetljena je tek dve i po godine nakon nestanka. Kazne su izrečene bivšem komandantu rasformirane JSO Miloradu Ulemeku, zvanom Legija, i optuženom Branku Berčeku.

Nenad Bujošević osuđen je na 35 godina, Dušan Maričić na 30, bivši šef Državne bezbednosti Radomir Marković na 15 godina, na koliko je osuđen i Nenad Ilić. Bivši zamenik načelnika Bezbednosno-informativne agencije Milorad Bracanović osuđen je zbog prikrivanja krivičnog dela na dve godine zatvora.

Advokat porodice Stambolić Nikola Barović je naveo da je u postupku za ubistvo Stambolića potrošeno mnogo vremena.

"Rezultat je da imamo pobrojane učesnike u ubistvu, ali neoznačavanjem ko je šta zapravo u toj zločinačkoj organizaciji, onemogućeno je da se ta mreža iz državnih institucija ukloni", rekao je Barović.

Nenad Šare, nekadašnji šef telohranitelja Ulemeka, obznanio je tokom policijske akcije Sablja da je Stambolić zakopan u jami na Fruškoj gori. Njegovo telo je pronađeno 27. marta 2003. godine, a sahranjen je 8. aprila uz državne i vojne počasti na Topčiderskom groblju u Beogradu.


XS
SM
MD
LG