Linkovi

Južna Koreja poziva Severnu Koreju da ne vrši nuklearne probe


Ministar spoljnih poslova Južne Koreje zatražio je od međunarodne zajednice da sa više opreza insistira da Severna Koreja odustane od svojih nuklerarnih ambicija, ali je istovremeno upozorio severne susede da ne obavljaju nuklearne probe.

Južnokorejski šef diplomatije Ban Ki-Mun ponovo je upozorio Severnu Koreju da ne obavlja nuklerane testove, rekavši da bi to samo moglo da poveća tenzije na Korejskom poluostrvu.

Ministar Ban je rekao će eventualna nuklearna proba imati «mnogo ozbiljnije posledice nego nedavno testiranje balističkih projektila».

Pjongjang je, uprkos upozorenjima svojih suseda, prošlog meseca testirao sedam projektila, što je na kraju dovelo do sankcija Ujedinjenih nacija i obustavljanja vrlo važne ekonomske pomoći Južne Koreje svom siromašnom severnom susedu. Južnokorejski šef diplomatije je stranim novinarima u Seulu, rekao da bi međunarodna zajednica i dalje trebalo da kritikuje i kažnjava neodgovorno ponašanje Pjongjanga, ali dodao da bi trebalo i da se uzdrži od saterivanja Severne koreje u – kako je rekao - «ćorsokak». Ministar Ban je dodao da su, nakon prošlomesečnih proba severnokorejskih balističkih raketa, umanjene šanse da se nastave multilateralni pregovori u vezi sa prekidom nuklearnog programa Pjongjanga.

U međuvremenu, u Tokiju, generalni sekretar japanske Vlade, Šinzo Abe upozorio je Severnu koreju rekavši kako bi najavljene nuklearne probe bile «apsolutno neprihvatljive» i da ih Japan tumači kao «ogromnu pretnju miru i stabilnosti».

Severna Koreja tvrdi da poseduje nuklearno oružje, a vlade u Vašingtonu i Seulu veruju da se radi o najmanje jednoj ili dve atomske bombe. Do sada, međutim, Severna Koreja nije obavila nijednu probu svog nuklearnog arsenala. Prema nekim izveštajima iz SAD i Japana, Pjongjang se možda sprema da izvrši podzemnu nuklearnu probu. Južna Koreja, Japan, Sjedinjene Države, Kina i Rusija već dugo pokušavaju da ubede Severnu Koreju da se odrekne svojih nuklearnih ambicija, u zamenu za ekonomske povlastice i bezbednosne garancije. Pjongjang je, u principu, prihvatio tu ponudu u septembru prošle godine, ali je od tada bojkotovao pregovore zahtevajući da SAD ukinu sankcije, uvedene zbog finansijskih malverzacija i falsifikovanja novca. SAD sada žele da se Severna Koreja vrati pregovorima bez postavljanja uslova.

Najave severnokorejskih nuklearnih proba opterećuju i odnose Pjongjanga sa glavnim saveznikom - Kinom. Najavljeno je da bi severnokorejski lider Kim Džong Il naredne sedmice trebalo da poseti Peking i razgovara sa kineskim zvaničnicima. Regionalni eksperti i analitičari veruju da ponašanje Severne Koreje moglo da oteža nastavak vojne kineske pomoći.


XS
SM
MD
LG