Linkovi

Klark: Medjunarodna zajednica smatra da je status kvo na Kosovu neodrživ


Da li bi koncept koji je izneo američki senator Džozef Bajden u “ Vašington Postu” o očuvanju jedinstvenog Iraka, zasnovan na modelu Bosne i Hercegovine, mogao da dobije unverzalniju primenu, uključujući Kosovo, upitali smo spoljnopolitičkog komentatora u institutu Kejto, Džonatona Klarka.

Klark: Irački privremeni ustav predvidja značajnu regionalnu autonomiju, koja nije zasnovana na verskoj ili etničkoj, već geografskoj osnovi. Ono što je najvažnije u slučaju Iraka i Bosne, koju senator Bajden pominje kao mogući model, jeste da medjunarodna zajednica želi da izgradi osećanje nacionalnog identiteta u Iraku i u Bosni. Podela zemlje mogla bi da potkopa takvu mogućnost. Biće dosta teško uzeti principe o državnom ustrojstvu iz jednog dela sveta, recimo iz Bosne, i preneti ih u drugi, kao što je Irak, i obrnuto. Da bi se našlo bolje rešenja, trebalo bi razmišljati o specifičnim i lokalnim okolnostima u Iraku u Bosni i na Kosovu, i doneti jedinstvene solucije. Jer, nije jednostavno-na jednoj strani zagovarati teritorialni integritet, a na drugoj-kao što je to slučaj na Kosovu-secesiju pokrajine.

Glas Amerike: Da li je medjunarodna zajednica spremna da sasluša i u potpunosti razmotri stavove Srbije, ako znamo da je bivši američki ambasdor u Beogradu, Vilijam Montgomeri, u jednom intervjuu rekao da je medjunarodna zajednica privatno premijeru Koštunici saopštila da će Kosovo biti nezavisno?

Klark: Ne verujem da je medjunarodna zajednica spremna da sasluša i razmotri stavove Srbije u potpunosti. Medjutim, ako Srbija iznese stavove koji su razumni i doprinose dugoročnoj lokalnoj i regionalnoj stabilnosti, u tom slučaju će medjunarodna zajednica biti raspoložena da ih sasluša. Ona neće prihvatiti stav Srbije da Beograd ni pod kojim uslovima neće prihvatiti nezavisnost Kosova. Ukoliko Srbija podnese ono sto medjunrodna zajednica smatra konstruktivnim predlozima, kao što su decentralizacija, lokalna samouprava, zaštita manjina, itd., to će biti razmotreno veoma pažljivo.

Glas Amerike: Da li se onda putem “konstruktivnih predloga” indirektno potvrdjuje ideja o nezavisnosti Kosova?

Klark: Ono što bi pre svega trebalo imati na umu je da je medjunarodna zajednica, odnosno Kontakt grupa, nezadovoljna sadašnjim statusom kvo na Kosovu. Kosovo u takvoj situaciji nije u stanju da privuče strane investicije, unapredi privredu, izgradi institucije, niti donosi svoje odluke. Medjunarodna zajednica smatra da je status kvo neodrživ i namerava da izvrši promene. Ideja da će medjunarodna zajednica zadržati sadašnji status Kosova je iluzija i bojim se da će to biti neki vid nezavisnosti sa visokim stepenom decentralizacije.

XS
SM
MD
LG