Linkovi

Širak objavio da će Francuska u mirovnoj misiji na jugu Libana učestvovati sa dvije hiljade vojnika


Francuski predsjednik Žak Širak objavio da će njegova zemlja za 1600 povećati broj svojih vojnika u sastavu međunarodne misije u Libanu.

Time će, kako je Širak rekao u televizijskom obraćanju naciji ukupan broj francuskih vojnika u Libanu biti 2000. Ta odluka zvaničnog Pariza uslijedila je nakon što se Francuska našla na udaru žestokih kritika zbog toga što je prvobitno za misiju u Libanu odredila svega 200 dodatnih vojnika.

Širak je rekao i da je Pariz od UN-a primio pojašnjenje pravila ponašanja pripadnika mirovnih trupa, kao i da su i Izrael i Liban obećali da će se “plavim šljemovima” na jugu Libana pomoći da ispune svoju misiju.

Predsjednik Buš je u saopštenju u kojem je pozdravio odluku francuskog kolege po funkciji, naveo da je riječ o veoma važnom koraku prema finalizaciji priprema za raspoređivanje mirovnih snaga.

SAD su istovremeno osudile najave službenog Damaska da će ukoliko mirovne snage u Libanu budu razmještene duž granice sa SIrijom - to smatrati neprijateljskim činom. Portparol Stejt dipartmenta, Gonzalo Gallegos, pozvao je SIriju da se ponaša u skladu da odredbama jednoglasno usvojenih rezolucija UN.

O raspoređivanju mirovnih snaga u Libanu biće riječi u petak u sjedištu Evropske unije, koja bi trebalo da ugosti generalnog sekretara UN Kofija Anana.

Jedan broj, uglavnom evropskih država, tražio je da se prije nego što pošalju svoje trupe, precizno definišu prava i obaveze vojnika i da se jasno naznači da će imati pravo da se brane. Prema rezoluciji UN kojom je okončan jednomjesečni rat Izraela i Hezbolaha, predviđeno je raspoređivanje 15.000 “plavih šljemova”.

U Rimu je izraelska ministar inostranih poslova Cipi Livni saopštila kako rezolucija Savjeta bezbjednosti mora da bude brzo i u potpunosti primijenjena. Njen italijanski kolega po funkciji Masimo D’Alema rekao je da od uspjeha mirovne misije ne zavise samo mirovni proces i libanski suverenitet, već i kredibilitet međunarodne zajednice.

Šef diplomatije Finske, Erkki Tuomioja, izjavio je nakon današnjih razgovora sa njemačkim funkcionerima u Berlinu, da želi da prva pojačanja međunarodnoj mirovnoj misiji u Libanu budu raspoređena već tokom naredne sedmice.

Tuomioja, čija zemlja trenutno predsjedava EU, rekao je da je naredna sedmica “od krucijalne važnosti” za mirovni proces i da se nada da će evrospke zemlje do sjutra saopštiti koliko svojih vojnika planiraju i mogu da pošalju na jug Libana.

Tokom sukoba Izraela i Hezbolaha, Kipar je bio glavna destinacija za strane državljane evakuisane iz Libana, a sada UN žele da u toj zemlji bude lociran pozadinski komandni centar za proširene medjunarodne snage u Libanu.

Kiparski ministar inostranih poslova Jorgos Lilikas preneo je novinarima da su UN pre nekoliko dana obavestile kiparske vlasti o toj odluci.

Kipar je ponudio i da bude tranzitna tačka za oko 15,000 medjunarodnih mirovnjaka, koji će biti rasporedjeni u skladu sa rezolucijom Saveta bezbjednosti o prekidu vatre u Libanu.

Inače, prvi čovjek izraelske armije, general Den Haluc, prvi put je javno priznao da je bilo propusta u ratu protiv Hezbolaha. General Haluc je rekao da je problema bilo u komandi, logistici i u operativnom djelovanju.

Hanije traži oslobađanje talaca

Na palestinskim teritorijama, premijer Ismail Hanijeh osudio je kidnapovanje dvojice novinara američke TV mreže Foks, i pozvao otmičare da ih oslobode.

Hanije, predstavnik Hamasa, izjavio je da je palestinska borba uvek bila uperena protiv izraelske okupacije, a ne protiv SAD. Teroristička grupa koja se naziva «svetim brigadama Džihada» saopštila je da drži dvojicu otetih novinara i za njihovo oslobađanje od SAD zatražila da subote oslobode sve muslimanske zarobljenike.

Palestinski premijer je razgovarao sa Anitom Meknot, suprugom novozelandskog novinara Olafa Viga, koji je otet zajedno sa američkim kolegom Stivom Sentanijem. Gospođa Meknot je i sama apelovala da se taoci oslobode.

XS
SM
MD
LG