Linkovi

Ahtisari na severu Kosova rekao da je napredak u pregovorima veoma mali


Specijalni izaslanik UN za status Kosova Marti Ahtisari u Prištini je razgovarao sa članovima kosovskog pregovaračkog tima o decentralizaciji i pravima manjina. Posle sastanka, koji je trajao gotovo tri sata, Ahtisari je izjavio da su pregovori o statusu «proces koji će se nastaviti i posle današnjeg sastanka».

Novi susret specijalnog izaslanika UN i kosovskog pregovaračkog tima zakazan je za petak, kada bi Ahtisari trebalo da održi i konferenciju za novinare.

Glavni međunarodni pregovarač boravio je u četvrtak i na severu Kosova, gde su mu predstavnici lokalnih Srba, između ostalog, saopštili da «podržavaju zahteve, argumente i stavove beogradskog pregovaračkog tima u vezi sa svim do sada pokrenutim pitanjima» i da je «reforma lokalne vlasti od ključnog značaja za opstana i razvoj srpske zajednice».

Ahtisari je u prvom obraćanju novinarima otkako je stigao na Kosovo, u Zvečanu kazao da je «napredak u pregovorima veoma mali, ali da postoji mogućnost da stvari krenu na bolje».

"Ne mogu reći da se Priština saglasila sa svim što sam im predložio, ali mogao bih reći da je napravljen pomak, i da se ovaj proces nastavlja", rekao je Ahtisari.

XS
SM
MD
LG