Linkovi

Tržišne reforme donose napredak u borbi protiv korupcije


U nedavnom izveštaju Svetske banke o korupciji u svetu navodi se da je taj problem nešto ublažen poslednjih godina u 26 bivših socijalističkih zemalja i u Turskoj. U izveštaju se takodje naglašava da su zemlje koje sprovode najambicioznije tržišne reforme zabeležile i najveći napredak u borbi protiv korupcije.

Stručnjaci Svetske banke kažu da su Slovačka, Estonija i Gruzija ostvarile značajne uspehe u borbi protiv korupcije To su zemlje u tranziciji koje su uvele jedinstvenu poresku stopu što olakšava ubiranje poreza i smanjuje mogućnost za njegovu utaju. Koautor izveštaja Džejms Anderson navodi i da pojednostavljene carinske procedure takoje znače veliki napredak.

“Što se vreme čekanja smanjuje, a inspekcije poboljšavaju, firme imaju manje problema sa carinjenjem svoje robe, a ujedno se smanjuje i mogućnost podmićivanja,” navodi Anderson.

Drugi koautor izveštaja, Šeril Grej, ukazuje da je reforma pravosudja takodje ključna u cilju eliminisanja korupcije. Ona pominje Rumuniju kao primer izuzetnog uspeha u tom pogledu, pre svega, kako kaže, zahvaljujući predanom i energičnom ministru pravde. Druge zemlje takodje beleže napredak.

“Medju tim zemljama su Ukrajina, Rusija, Albanija, Makedonija, Jermenija i Azerbejdžan.”

Predstavnici poslovnih kompanija u ekonomijama u tranziciji žale se da je sporost pravosudja i prepreka za veća ulaganja. Kritični elementi u toj oblasti su izbor sudija, porast njihovih primanja i uvodjenje kompjuterske tehnologije kako bi se rad sudova ubrzao.

“Naš zaključak je da su zemlje koje postižu največi uspeh one koje zaista sprovode reforme,” kaže Anderson.

U izveštaju se primećuje i da je članstvo u EU snažan podsticaj za borbu protiv korupcije. Pored toga pominje se i ključna uloga slobodnih medija i transparentnosti u radu vladinih agencija.

XS
SM
MD
LG