Linkovi

Helen Miren ponovo u ulozi britanske kraljice


Slavna britanska glumica Helen Miren ponovo glumi britansku kraljicu. Ona je prošle godine tumačila vladarku iz 16. veka, Elizabetu I u jednoj televizijskoj mini-seriji, a sada glumi našu savremenicu, Elizabetu II.

Film Stivena Frirsa «KRALJICA» uvršćen je u konkurenciju ovogodišnjeg filmskog festivala u Veneciji, a radnja se odvija u danima nakon što je voljena britanska princeza Dajana poginula u automobilskoj nesreći.

U centru pažnje filma je reakcija kraljice Elizabete II na neočekivane izlive tuge britanske javnosti zbog Dajanine smrti, a detaljno se opisuje i na koji je način izgradjen odnos izmedju kraljice i u to vreme novoizabranog premijera Tonija Blera.

Bler, koga glumi Majkl Šin, tek je stupio na dužnost i nastoji da pronajde načine da se poveže sa kraljevskom porodicom koja prolazi kroz neke od svojih najmračnijih dana u modernoj istoriji. Kao novi lider Britanije, Bler je na testu, on mora da se dokaže britanskoj javnosti i da im ponudi solidarnost, liderstvo, saosećanje i osećaj sigurnosti.

Premijer i kraljica Elizabeta moraju da pronadju kompromis i odrede kako najbolje da reaguju na veoma ličnu tragediju, i zahteve gradjana za javnim manifestacijama žalosti. Kritičari već predvidjaju da će Helen Miren biti nominovana za Oskara za glavnu ulogu. Film «Kraljica» se premijerno prikazuje u Britaniji 15. septembra dok je američka premijera zakazana za 30. septembar.

XS
SM
MD
LG