Linkovi

Iranski odgovor biće razmotren, iako ne zadovoljava uslove UN


SAD će razmotriti odgovor Irana na međunarodnu ponudu u vezi sa rješavanjem spora o kontroverznom nuklearnom programu Teherana, iako taj odgovor ne zadovoljava ključni zahtjev Savjeta bezbjednosti UN - obustavu obogaćivanja uranijuma. Stejt dipartment, u pažljivo sročenom saopštenju, ipak nije definitivno odbacio iranski odgovor.

SAD će se o narednim koracima konsultovati sa članicama Savjeta bezbjednosti UN. Saopštenje, koje je uslijedilo nakon radnog doručka u Bijeloj kući, kome su prisustvovali državni sekretar i drugi najbliži saradnici predsjednika Buša, pročitao je -bez elaborata - predstavnik Državnog sekretarijata Gonzalo Galjegos.

"Prihvatamo da Iran svoj odgovor smatra ozbiljnom ponudom i razmotrićemo je. Taj odgovor, međutim, nije ispunio uslove Savjeta bezbjednosti koji traži potpunu suspenziju obogaćivanja uranijuma, koja se može u svakom trenutku i provjeriti", naveo je Galjegos.

Predsjednik Buš je o iranskom nuklearnom programu u srijedu telefonom razgovarao i sa generalnim sekretarom Svjetske organizacije Kofijem Ananom. Američki zvaničnici su saopštili i da je državni sekretar Kondoliza Rajs posebno razgovarala sa Ananom i visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Havijerom Solanom, koji je u ime Brisela pregovarao sa Iranom.

Iran i dalje insistirana na pravu na mirnodopski nuklerani program, mada EU i SAD vjeruju da Teheran u tajnosti razvija nuklearni arsenal.

Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN predviđeno je da bi, ukoliko Teheran ne obustavi nuklearne aktivnosti do kraja avgusta, Iran mogao da se suoči sa međunarodnim ekonomskim sankcijama.

XS
SM
MD
LG