Linkovi

Potpisan sporazum o pravilima ponašanja u predizbornoj kampanji


Podnosioci izbornih lista na septembarskim izborima u Crnoj Gori, osim Socijalističke narodne partije, Narodne stranke i Demokratske srpske stranke, potpisali su danas sa Centrom za demokratsku tranziciju Sporazum o pravilima ponašanja u toku predizborne kampanje.

»Partije potpisnice sporazumom se obavezuju na poštovanje demokratskih principa u toku predizborne kampanje, čime se želi dopinijeti unapređenju demokratskih procesa i saradnje među strankama u cilju održavanja fer izbora«, saopšteno je iz CDT-a.

Oni se nadaju da će potpisnici sporazuma poštovati principe i načela navedene u dokumentu, podsjećajući da CDT od parlamentarnih izbora 2001. godine sa političkim partijama, odnosno kandidatima potpisuje taj dokument.

U CDT-u smatraju da je broj neregularnosti na dan izbora sveden na minimum, ali da kršenja demokratskih normi u toku izborne kampanje još postoje.

Na iznenađenje javnosti, Ministarstvo finansija Crne Gore saopštilo je da će odmah nakon što mu iz Republičke izborne komisije budu dostavljeni žiro-računi podnosilaca izbornih lista, za finansiranje predizborne kampanje na ravne časti raspodijeliti 205 hiljada EUR, najavio je ministar finansija Igor Lukšić.

On je rekao da Ministarstvo procjenjuje da će se prilikom organizacije izbora ostvariti određene uštede i da je pronašlo način da isplati novac.

"Socijalistička narodna partija neće prihvatiti 17 hiljada EUR za izbornu kampanju, već će insistirati na punom poštovanju Zakona o finansiranju političkih stranaka", rekao je danas funkcioner te stranke Dragiša Pešić.

On je naveo da SNP ne prihvata da Lukšić mimo zakona, podijeli partijama i podnosiocima lista prema svom nahođenju onoliko koliko on misli da je dovoljno.

Ministar finansija Igor Lukšić uspio je u samo petnaest dana da demantuje i sebe i svog premijera Mila Đukanovića, saopšteno je danas iz Građanske partije uz podsjećanje na izjave da bi se isplatom makar i dijela sredstava strankama za predizbornu kampanju prekršio Zakon.

XS
SM
MD
LG