Linkovi

Ahtisari razgovarao sa albanskim i srpskim liderima na Kosovu


Marti Ahtisari razgovarao je sa predsednikom i premijerom Kosova, Fatmirom Sejdiuom i Agimom Čekuom, kao i sa predstavnicima pregovaračkog tima i Srpske liste za Kosovo i Metohiju.

Sejdiu je okupljenim novinarima kazao da je kosovska strana, po pitanju decentralizacije, ostala pri prvobitnom stavu da kroz proces reforme lokalne vlasti Srbi na Kosovu dobiju pet novih opština i proširenje još jedne. Po mišljenju predsednika Sejdiua postoji verovatnoća da neke od pet predloženih opština dobiju i izvesna proširenja.

Nakon sastanka sa glavnim pregovaračem za status, kosovski pregovarački tim imao je ponovni susret iza zatvorenih vrata nakon kojeg nije bilo izjava za medije.

Medijima se nije obratio ni sam Ahtisari, ali se očekuje da povodom rezultata poslednje posete konferenciju za štampu održi u petak, nakon okončanja svih planiranih razgovora.

U vreme održavanja sastanka Ahtisarija sa predstavnicima vlasti u prištini, ulaz u zgradu kosovskog parlamenta blokiralo je nekoliko desetina pristalica pokreta “Samoopredeljenje”, nakon čega je uz intervenciju policije uhapšeno 70 osoba.

Specijalni pregovarač posetiće u četvrtak i opštine severnog dela Kosova, gde je planirao susret sa liderima tamošnjih Srba. U sredu je, u sedištu UNMIK-a u Prištini, Ahtisari razgovarao i sa poslanicima Srpske liste za Kosovo i Metohiju.

Šef poslaničkog kluba Srpske liste Randjel Nojkić izjavio je za Glas Amerike da je Ahtisariju i ovoga puta predočena neophodnost zaštite manjina, posebno Srba i sprovođenje sveobuhvatne decentralizacije na Kosovu.

Nojkić je kazao da se platforma Srba sa Kosova u suštini ne razlikuje od one koju je ponudio pregovarački tim Beograda, upozorivši da bi nametanje statusnog i rešenja za decentralizaciju Kosova moglo da ugrozi ostanak Srba na Kosovu.

U Dečanima pretučen nastavnik

U centru Dečana, u utorak je pretučen nastavnik Vuko Danilović, koji je u organizaciji OEBS-a sa grupom dece iz Crne Gore, učestvovao u organizaciji multietničkog kampa. Danilovića su pretukla dva Albanca dok je u obližnoj prodavnici razgovarao sa bivšim komšijama.

Danilović, koji je rodom iz Dečana, radio je u toj opštini sve do ulaska snaga NATO-a, kada se odselio u Crnu Goru, a ovo mu je bio prvi dolazak na Kosovo. Napad na Danilovića u sredu je osudila vlada Kosova i njen predsednik Agim Čeku, ocenom da ovakvi incidenti predstavljaju "ružan i nedoličan čin, koji ne doprinosi pozitivnoj slici o Kosovu".

XS
SM
MD
LG