Linkovi

Siniora zatražio da SAD dodatno pomognu oporavak Libana


Libanski premijer Fuda Siniora zatražio je od Sjedinjenih država da učine više kako bi pomogle njegovoj zemlji da se oporavi od jednomjesečnog rata između Izraela i pripadnika Hezbolaha.

Siniora je zatražio da Vašington izvrši pritisak na Izrael kako bi jevrejska država okončala blokadu Libana, ali i da od ostalih zemalja svijeta zatraži veću finansijsku i političku podršku Libanu. Izrael je saopštio da će Liban držati u blokadi sve dok se međunarodne mirovne snage ne rasporede na jugu zemlje, na međunarodnom aerodromu u Bejrutu i duž granice sa Sirijom.

Međutim, ministar inostranih poslova Sirije, Valid Mualem, upozorio je u razgovoru sa finskim kolegom Erkijem Tuomiojom u Helsinkiju, da će službeni Damask zatvoriti granicu prema Libanu, ako se mirovne trupe rasporede u pograničnoj oblasti.

U Parizu, francuski premijer Dominik de Vilpen, rekao je da njegova zemlja želi da u pošalje još vojnika koji će učestvovati u međunarodnoj mirovnoj misiji u Libanu, ali da se prethodno moraju ispuniti određeni uslovi.

Nekoliko evropskih država je slanje svojih trupa u Liban uslovilo jasnim definisanjem dozvoljenog ponašanja vojnika, uz jasno insistiranje na njihovom pravu da se brane.

Istovremeno je organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International optužila Izrael za smišljene napade na civile u Libanu, što Izrael negira.

XS
SM
MD
LG