Linkovi

«Amnesti Internešnal» kritikovao Izrael zbog akcija u Libanu


Međunarodna grupa za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešnal oštro je kritikovala Izrael zbog, kako se izrazila, namernih i nasumičnih napada na civilne ciljeve u Libanu. Izrael je odbacio optužbe.

U podužem izveštaju, Amnesti Internešnal optužuje izraelske snage za smissljene napade na civilne ciljeve u Libanu. Donatela Rovra, šef misije Amnestija u Libanu, kaže za Glas Amerike da se Izrael koncentrisao na libansku infrastrukturu, znajući vrlo dobro da će ti napadi nauditi civilima.

«Kada izraelske snage odluče da bombarduju i unište elektrane, električnu i vodovodnu mrežu, puteve i mostove, kada sravne sa zemljom čitave delove grada, jasno je da su te odluke donete sa potpunim saznanjem kakve će biti posledice po civilno stanovništvo».

Pošto je ekstremistička organizacija Hezbolah, bazirana u Libanu, kidnapovala dvojicu izraelskih vojnika, Izrael je započeo kontinuirane napade sa kopna, mora i iz vazduha, s namerom da uništi militantnu grupu. Mesec dana, Izrael je konstantno i snažno napadao Liban, dok su pripadnici Hezbolaha ispalili na hiljade raketa tipa Kaćuša na severni deo jevrejske države. Veruje se da je u konfliktu stradalo oko hiljadu civila i da je uništen veliki deo libanske infrastrukture. Donatela Rovra kaže da organizacija Amnesti Internešnal poziva na temeljnu, nezavisnu istragu kako izraelskih, tako i akcija Hezbolaha tokom sukoba.

«Oni koji su doneli odluke da izvedu određene napade, da koriste određene metode, svakako moraju da snose odgovornost za svoje postupke. Zato tražimo međunarodnu istragu, koja će ispitati napade i Izraela i Hezbolaha».

Odgovarajući na izveštaj Amnesti Internešnal-a, portparol izraelskog ministarstva spoljnih poslova Orli Gil odbacio je optužbu da su civili bili meta napada.

«Ne, civili nisu bili smišljeni cilj napada. Jedina politika kojom smo se rukovodili bila je da odbranimo našu severnu granicu, naša naselja na severu, koja su bila napadnuta hiljadama rakata tipa Kaćuša i drugim vrstama oružja. Amnesti je imala misiju i u Izraelu, i mi smo im pokazali sve te projektile i ostalo naoružanje. Moram da priznam da, tokom površnog pregleda njihovog izveštaja, nisam video ni reči o tome».

Donatela Rovra, kaže da organizacija Amnesti Internešnal osuđuje napade Hezbolaha podjednako kao i izraelske, ali dodaje da Hezbolah preuzima odgovornost za svoje postupke.

«Naš stav prema napadima Hezbolaha je izuzetno jasan. Rakete koje oni koriste, Kaćuše, ali i ostale vrste projektila, po prirodi su nekonvencionalno oružje, jer njih ne možete usmeravati. Kao takvo, to oružje je potpuno nezakonito i stoga svi napadi Hezbolaha i ispaljivanje svakog projektila na izraelske gradove i sela - predstavljaju nezakonite radnje».

Primirje je počelo prošle nedelje, ali izraelske trupe i dalje su unutar južnog Libana, dok Ujedinjene nacije organizuju dolazak međunarodnih mirovnih snaga.

XS
SM
MD
LG