Linkovi

Zenakis: Status Kosova - pitanje odnosa velikih sila i borbe za uticaj u regionu


U kojoj fazi razmišljanja se nalazi današnji politički Vašington u pogledu budućeg statusa Kosova upitali smo spoljnopolitičkog analitičara časopisa ”The National Interest”, Nikolasa Zenakisa.

“U Vašingtonu i medjunarodnoj zajednici su formirane osnovne postavke o kosovskom pitanju: Da bi Kosovo trebalo da dobije neki vid nezavisnosti i da taj čin neće postati presedan na međunarodnom planu. Mada je možda paradoksalno da bi Zapad mogao da podrži nezavisnost Kosova, ali ne i nezavisnost, recimo, Čečenije, to je uglavnom zbog uticaja Rusije i njene pomoći oko Avganistana u borbi protiv terorizma. Drugi region gde bi Kosovo moglo da posluži kao presedan jeste Tajvan. Medjutim, Vašington se neće mešati u to pitanje zbog složenih odnosa sa Kinom. Budući status Kosova bi mogao da se odrazi i na situaciju na Kipru gde se SAD takodje neće mešati zbog pomoći Turske u vezi sa Irakom i energetske bezbednosti. Dakle, pitanje budućeg statusa Kosova i mogućeg presedana je i pitanje odnosa izmedju velikih sila i borbe za regionalni uticaj.

GLAS AMERIKE: Da li ima i nekih drugih pristupa u Vašingtonu u pogledu rešavanja statusa Kosova?

ZENAKIS: U najnovijem broju našeg časopisa, “The National Interest”, senator Džozef Bajden je izneo tezu da bi konfederalno uredjenje Iraka bilo najbolje rešenje za tu zemlju kako bi se sprečio njen raspad i dalje sektaško nasilje. Senator veruje da bi svakoj etničko-verskoj zajednici trebalo zagarantovati autonomni region -- Kurdima, šiitima i sunima. To je vrlo slično, po Bajdenu, modelu državne strukture u Bosni i Hercegovini izmedju Srba, Hrvata i Bošnjaka. Svaki region bi imao zasebnu vojsku, zakone, itd., što bi omogućilo ispunjenje ambicija svih strana, ali još uvek unutar jedne države. Takvo konfederano rešenje bi možda moglo da bude model i za Kosovo.

GLAS AMERIKE: Da li je, po vašem mišljenju, ispunjavanje standarda nužno pre odluke o konačnom statusu Kosova?

ZENAKIS: Ako se standardi ne ispune pre donošenja odluke o, recimo, uslovnoj nezavisnosti, status će postati neopoziv, a standradi možda uopšte neće biti ispunjeni. To bi dovelo Vašington i mečunarodnu zajednicu u nezavidnu situaciju. Sadašnje oklevanje u vezi sa budućim statusom Kosova rezultat je razmišljanja da -- ukoliko se pitanje zaštite manjina, srpskih opština, svetinja, i drugog ne reši sada -- možda neće ni biti moguće da se rešenje postige nakon usvajanja novog statusa pokrajine.

GLAS AMERIKE: Kakvo gledište bi Vašington i međunarodna zajednica mogli da zauzmu ako Srbija odbije da prihvati nezavisnost Kosova?

ZENAKIS: Mislim da je u najboljem interesu Srbije da jednostavno nastavi da pregovara. Kao razultat pregovora, Srbija bi mogla da ima velike koristi, kao što su ubrzano članstvo u EU i ekonomska pomoć... U svakom slučaju, Beograd mora sam da se izbori za najbolje moguće rešenje, ukazujući na presedan Kosova u pogledu, kako je to ruski predsednik Putin nedavno rekao, drugih zamrznutih sukoba slične prirode, kao što su ruske secesionističke republike ili kinesko pitanje Tajvana. Drugim rečima, ukazujući da bi eventualna nezavisnost Kosova, dugoročnije gledano, ipak mogla da ima dalekosežne posledice.

XS
SM
MD
LG