Linkovi

U Rusiji i Ukrajini proglašeni dani žalosti, na mjestu nesreće pronađena crna kutija


U Rusiji i Ukrajini proglašen je dan žalosti za 170 ljudi koji su poginuli u jučerašnjoj avionskoj nesreći u Ukrajini. Rodbina žrtava bi tokom dana trebalo da obiđe mjesto nesreće, a lokalne vlasti su objavile da su pronašle crne kutije. Od rodbine će se tražiti i uzorci DNK radi lakše identifikacije.

Vjeruje se da je ruski avion tipa "Tupoljev 154", u vlasništvu ruske kompanije "Pulkovo Airlines", prije rušenja naišao na oluju.

"U njega je udarila munja i očigledno je to bio uzrok katastrofe", kazala je načelnica Uprave za informisanje Ministarstva za vanredne situacije Rusije Irina Andrijanova.

Zastave na državnim objektima u Ukrajini spuštene su na pola koplja, a otkazane su sve zabavne i sportske manifestacije. Dan žalosti u Rusiji je sjutra.

Žrtve su uglavnom ruski državljani koji su se vraćali iz ljetovališta Anapa ka Sankt Petersburgu. Avion je već na samom početku leta ušao u olujne oblake i nestao sa radara. Potom je pilot pokušao da prinudno spusti letilicu, na oko 45 km od grada Donjecka.

Analiza crnih kutija pokazaće šta se zaista dešavalo. Ruski tužilac Juri Čaika pokrenuo je krivičnu istragu zbog mogućeg kršenja bezbjednosnih procedura. Srušeni avion proizveden je 1992. godine i bio je adekvatno servisiran i održavan.

XS
SM
MD
LG