Linkovi

Uslovi za uspeh misije Ujedinjenih nacija u Libanu


Jedinice libanske armije su rasporedjene na jugu zemlje posle jednomesečnog sukoba Izraela i gerilaca Hezbolaha. Kontingentu od 15 hiljada libanskih vojnika trebalo bi da se pridruže I mirovne snage UN iste veličine.

Bil Stubner, ekspert za rešavanje konflikata koji je saradjivao sa mirovnom misijom UN u Bosni i Hercegovini, smatra da bi prilikom planiranja misije u Libanu svetski lideri morali da shvate da nacionalni interesi imaju prevagu nad mdjunarodnim interesima i da mirovna misija mora da ima jasan i nedvosmislen mandat. Prema njegovim rečima, takodje je potrebno da proširena misija UN u Libanu ima jedinstvenu komandu i dovoljno opreme da bi ispunila svoj zadatak. Najvažnija je, po njegovom mišljenju, ipak politička volja.

“I ako imate sve drugo - ako sukobljene strane ne poseduju političku volju da ostvare mir, onda neće biti mira koji treba čuvati.”

Liban i Izrael, sa svojom komplikovanom i teškom istorijom, predstavljaju ogromne izazove za posrednike. Ambasador Dejvid Mek, trenutno direktor vašingtonskog Instituta za Bliski istok, smatra da to u ovom slučaju znači uzeti u obzir postojanje Hezbolaha, bez obzira što SAD smatraju Hezbolah terorističkom organizacijom ta grupa je ipak sastavni deo libanske vlade. Takodje treba uzeti u obzir i Siriju i Iran koji podržavaju Hezbolah. Bušova administracija se usteže od direktnih razgovora sa Damaskom, ističući da Sirija zna šta treba da uradi. Ali, Dejvid Mek, kao i mnogi drugi eksperti, smatra da bez kontakata sa Sirijom neće biti mira.

“Sirija je deo problema, ali to ne znači da ona ne može da bude deo rešenja, kao što i Hezbolah može da bude deo rešenja - interno u Libanu, To rešenje, ako ga bude, zasnivaće se na razoružanju Libana i prepuštanju libanskoj vladi da preuzme suverenitet u pogledu kontrole nad oružjem.”

Razoružanje Hezbolaha je ključni deo rezolucije UN 17-01, kojom je okončan sukob izmedju Izraela I Hezbnolaha. Medjutim, taj nezahvalan zadatak je ostavljen libanskoj vladi, a ne novim mirovnim snagama UN. Libanska vlada je, sa svoje strane najavila da neće silom razoružati Hezbolah, što će, kako izgleda, značiti da će Hezbolahu biti dozvoljeno da zadrži svoje oružje, ukoliko je sakriveno, Visoki zvaničnici UN ukazuju da su medjunarodne snage samo jedan deo rešenja za konflkikt u Libanu, a da drugi mora da bude razoružanje na osnovu dugoročnijeg političkog procesa na osnovu kojeg bi se Hezbolah dovbrovoljno razoružao. Pitanje je da li je takvo rešenje moguće. Ambasador Artur Hjuz, takodje saradnik Instituta za Bliski istok, smatra da jeste, ali pod uslovom da misija UN bude fleksibilna i profesionalna. Ipak, I on naglašava da će od ključnog značaja biti volja za mir i rešenje krize.

“Predanost sukobljenih strana je ključna. Ne samo politička predanost već i sposobnost da se izdejstvuje prihvatanje rešenja unutar njiihovih zemalja.“

Ostaje da se vidi da li politička volja piostoji - u Libanu, u Izraelu i u UN. Pored toga, treba otkloniti još mnoge prepreke pre nego što nove mirovne snage UN budu rasporedjene što bi trebalo da bude za oko mesec dana.

XS
SM
MD
LG