Linkovi

Izlivanje nafte u more najveća ekološka katastrofa u Libanu


U toku više od mesec dana bombardovanja i okršaja Hezbolaha i Izraela ubijeno je više od hiljadu Libanaca a uništen veliki deo libanske infrastrukture. Jedna od žrtava rata je i obala te mediteranske zemlje.

Sredinom jula, zbog izraelskih vazdušnih napada na elektranu južno od Bejruta, u Sredozemno more izlilo se izmedju 10 i 15.000 tona sirove nafte. Libanski zvaničnici i medjunarodni eksperti procenjuju da je time oštećeno 150 kilometara ibanske obale. Naftna mrlja plovi ka severu, a prema nekim izveštajima ugrožena je obala Sirije. Medjutim, portparol libanskog ministarstva za zaštitu životne sredine, Gada Mitri, kaže da još nije moguće u potpunosti proceniti štetu.

«Izrael nam nije vratio kontrolu nad našim teritorijalnim vodama, tako da ne možemo da odemo na lice mesta i procenimo situaciju. Umesto toga primorani smo da koristimo satelitske snimke» kaže Mitri.

Ekološka organizacija Grinpis nedavno je poslala jednog od svojih ronilaca u more blizu elektrane Džijeh iz koje se izlila nafta. Grinpis je dokumentovao da je velika količina nafte potonula na dno mora, prekrivši površinu od oko stotinu metara dužine i više desetina metara širine.

Basma Badran, portparol Grinpisa, kaže da se kod izlivanja nafte retko dešava da mrlja potone, i dodaje da je u ovom slučaju do toga došlo zato što su stručnjaci morali da sačekaju prestanak neprijateljstava kako bi započelo čišćenje i sprečavanje daljeg širenja naftne mrlje.


«Obično, u roku od 72 sata od izlivanja, stručnjaci već okruže mrlju i prate razvoj situacije. To nije bio slučaj u Libanu, zato što niko nije mogao da brzo reaguje pod vatrom...»

Pre sukoba, libanske plaže bile su velika turistička atrakcija. No, zvaničnici brinu da će dugoročni efekti naftne mrlje zadati novi udarac libanskom turizmu, koji zemlji donosi oko 2 milijarde dolara prihoda godišnje. Industrija ribolova takodje je ozbiljno ugrožena jer je nafta otrovala ribe i druge morske životinje. Ekolozi brinu i zbog posledica izlivanja nafte na ugroženu vrstu morskih kornjača, jer se nesreća dogodila za vreme njihove sezone parenja. Gada Mitri iz ministarstva za zaštitu životne sredine kaže da će čišćenje obale verovatno koštati više od 64 miliona dolara, i trajati najmanje godinu dana.

«To ne znači da će za godinu dana libanska obala biti isto što je bila ranije», napominje Mitri.

Ona dodaje da su neke vlade i medjunarodne organizacije obećale sredstva, opremu i stručnu pomoć, ali se nastavljaju napori da se obezbede milioni dolara potrebni da bi se spasila libanska obala.


XS
SM
MD
LG