Linkovi

Specijalni izaslanik UN za Kosovo Marti Ahtisari doputovao u Prištinu


Cilj Ahtisarijeve posete je podstrek napretku pregovora o decentralizaciji i pravima zajednica. Ahtisari će pokušati i da o nekim pitanjima, poput decentralizacije i manjinskih prava, razgovara na političkom nivou, ali samo ako ta pitanja nisu rešili eksperti koji su već u Prištini i koji su juče i danas razgovarali s albansko stranom. Održavanje tehničkih pregovora zavisi od ishoda razgovora o decentralizaciji, ali i od posete eksperata Beogradu, zakazane za sledeću nedelju. Osim razgovora s predstavnicima Albanaca, Srba i međunarodne zajednice, Ahtisari će u četvrtak posetiti Kosovsku Mitrovicu, a u petak, pre napuštanja Kosova, održaće konferenciju za novinare na kojoj će obavestiti javnost o rezultatima posete. Poseta Beogradu nije predviđena.

Lene traži dopunu predloga za manjine

Izaslanik Evropske unije za pregovore o statusu Kosova Štefan Lene izjavio je danas u Prištini da kosovska strana treba da dopuni predlog o zaštiti prava nacionalnih zajednica.

Posle sastanka s liderom DPK Hašimom Tačijem, Lene, koji predvodi jednu od ekspertskih ekipa UNOSEK-a koje borave na Kosovu, je tražio veće angažovanje Prištine u procesu utvrđivanja statusa.

Srbija insistira na proširenju nadležnosti opština sa srpskom većinom

Povodom razgovora koje će Marti ahtisari imati u Prištini, zvaničnici vlasti u Beogradu ističu da Srbija u pregovorima o decentralizaciji na Kosovu insistira na proširenju nadležnosti budućih i sadašnjih opština sa srpskom većinom.

Član pregovaračkog tima Slobodan Samardžić izjavio je da Beograd neće odustati od koncepta povećanog broja novih srpskih opština na Kosovu koje će imati veće nadlžnosti. Samardžić tvrdi da je to 12 opština i kaže da srpska strana nije dobila dokument koji je sačinila Ahtisarijeva kancelarija ali da se, kako je rekao, iz medija vidi da je reč o povećanom broju opština u odnosu na onaj koji nude Albanci. Važniji je koncept pojačane autonomije srpskih opština na Kosovu, rekao je Samardžić i dodao da Beograd neće ići ispod minimuma koji će garantovati cilj cele operacije, a to je opstanak i povratak Srba na Kosovu. Vlada Srbije nije dobila ni predlog Srpske liste za Kosovo koja je takođe uradila predlog decentralizacije, izjavio je Samardžić i tim povodom ocenio da je to izraz igre koju vodi Ahtisarijeva kancelarija protiv Beograda koristeći neke političare na Kosovu kako bi dobili nešto povoljniji predlog nego što Beograd daje.

XS
SM
MD
LG