Linkovi

Iran spreman za «ozbiljne pregovore» o nuklearnom programu


Iran je danas odgovorio na međunarodnu ponudu paketa povlastica u vezi sa nuklearnom tehnologijom. Detalji još nisu saopšteni, ali su iranski zvaničnici već rekli da Iran neće prekinuti obogaćivanje uranijuma, što je glavni zahtev stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Nemačke.

Iranski glavni nuklearni pregovarač Ali Laridžani je uručio odgovor svoje vlade na sastanku u Teheranu sa izaslanicima Britanije, Kine, Rusije, Francuske, Nemačke i Švajcarske, koja predstavlja interese Sjedinjenih Država u Iranu. Laridžani je saopštio da je Iran spreman za, kako se izrazio, «ozbiljne pregovore» o svom nuklearnom programu, ali nije izneo detalje odgovora na ponudu. Laridžani takođe nije pomenuo ključni zahtev Zapada da Iran prekine obogaćivanje uranijuma pre nastavka bilo kakvih razgovora. Ipak, iranski vrhovni vođa Ali Hamenej je juče rekao da će Iran nastaviti nuklearni rad i neće podleći pritisku. Američki ambasador u Ujedinjenim nacijama, Džon Bolton, danas je izjavio da će Sjedinjene Države, ako Iran odbaci zahtev da prekine obogaćivanje uranijuma, zatražiti od Saveta bezbednosti da Iranu uvede ekonomske sankcije.

«Iran može ili da prihvati veoma velikodušnu ponudu pet stalnih članica Saveta bezbednosti i Nemačke i u tom slučaju se pruža mogućnost za uspostavljanje drugačijih odnosa sa Sjedinjenim Državama i ostalima. Ali ako to ne učini, takođe smo jasno ukazali da će posledica njegove nespremnosti da se odrekne težnji ka nuklearnom oružju biti naše nastojanje da mu Savet bezbednosti nametne ekonomske sankcije.»

Pet stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Nemačka, ponudile su paket povlastica ne bi li ubedile Iran da odustane od, kako veruju, pokušaja da napravi nuklearno oružje. Iran odbacuje tu optužbu, tvrdeći da traga isključivo za mirnodopskom nuklearnom energijom.

Mark Ficdžerald, ekspert za širenje nuklearnog oružja u Međunarodnom institutu za strateške nauke u Londonu, kaže da izgleda da Iran pokušava ponovo da počne pregovore bez prekida obogaćivanja uranijuma, ali ističe da Zapad bez suspenzije uopšte neće da razgovara o tom problemu.

«Iran će tražiti da pregovara, ali bez ispunjavanja uslova da prekine obogaćivanje. Prema tome, s aspekta ostalih igrača, tu nema prostora za pregovore. Ako Iran ne pristane na prekid obogaćivanja uranijuma, nema svrhe otpočinjati pregovore.»

Analitičari međutim kažu da između Evropljana na jednoj strani i Rusije i Kine na drugoj, i dalje postoje duboke podele u pogledu obima eventualnih sankcija Ujedinjenih nacija.


XS
SM
MD
LG