Linkovi

«Gde se kriju muškarci. Gde se krišom druže i opuštaju«


Tradicionalna muška pribežišta dugo su bili privatni klubovi samo za muškarce ili bratske zajednice poput tajnovite masonske lože ili Reda bratstva jelena i sličnih grupa.

Te zajednice i građanska udruženja poput Rotarijanaca, Lavova i Kolumbovih vitezova bila su nekada aktivna posebno u manjim gradovima. Muškarci bi se u njima sastajali, družili, razmenjivali i ponekad odavali tajne, glasno se zaklinjali na privrženost zasavi, obedovali i sa pažnjom slušali izveštaje o finansijskim transakcijama i predstojećim projektima njihovog udruženja.

Međutim, mnoge od tih organizacija danas se osipaju. Loža Losova danas broji nešto više od milion članova, što je 400 hiljada manje nego pre 10 godina. Severnoameričko udruženje Kivijanaca ima 15 odstao manje članova nego pre deset godina. U mnogim klubovima danas na sastanke dođe samo deset do petnaest članova dok bi ih u stara vremena došlo stotinu. Većina starijih članova tih organizacija sada su penzioneri, mnogi su pokojnici.

Vrbovanje novih članova postaje sve teži zadatak jer se mnogi muškarci odlučuju za privlačne televizijske kanale koji 24 sata dnevno emituju iskljuccivo – sport umesto za klubove koji occevidno ne mogu da ponude nissta posebno. Jer, emancipacijom žena razbijena je njihova muška bastilja tako da mnogi klubovi danas učlanjuju i žene. Muških utočišta ima sve manje.

Međutim, bratske lože i dalje se čvrsto drže i svojim nesebičnim dopriniosima i radom pomažu kako svojoj zajednici tako i svetu uopšte. Ali ako se pitate koje karakteristike -- pored navedenih -- krase preostale članove današnjih loža, možemo vam samo reći da su sve stariji.

XS
SM
MD
LG