Linkovi

Istraživanje i praktična primena alternativnih izvora energije


Od istočne do zapadne obale Amerike istražuju se zelene alternative fosilnim gorivima. Uredjaji u nekoliko poznatih skijaških centara u Koloradu, uskoro će funkciunisati u potpunosti na struju dobijenu od energije vetra. Oni će kupovati električnu energiju firme “Renewable Choice Energy”. Kvejl Hodek je izvršni direktor ove kompanije.

“Kako se sve više potrošača prijavljuje cena struje dobijene od energije vetra pada. Mi svakako smatrao da je vredno dati nekoliko dolara više da biste imali čistu električnu energiju i da lokalni poljoprivrednici više ne zavise od fosilnih goriva. Nove farme vetrenjača ne donose nikakvo zagadjenje I trajan su izvor energije,” kaže Hodek.

Svojevrsna zelena revolucija u toku je i u Njujorku. Nova kula Bank of America koja je još u izgradnji koristiće otpatke od hrane za napajanje strujom, dok će futuristička zgrada korporacije Herst biti gotovo u potpunosti osvetljena soilarnom energijom. Pol Vestbruk iz kompanije “Texas Instruments” kaže da će efikasna inženjerska rešenja u sedištu te firme u Dalasu, u Teksasu uštedeti četiri miliona dolara godišnje.

“Veće cevi i ventilacioni sistemi, pravi uglovi sve do doprinosi štednji energije.

“Ovo je najefikasnija solarna ćelija na svetu,” rekao je guverner Kalifornije, Arnold Švarceneger, predstavljajući svoju državu kao lidera u alternativnoj energiji.

“Stanovnici Kalifornije po osobi koriste samo polovinu električne energije u odnosu na ostatak Amerike, zahvaljujući tome što koriste usavršene tehnologije za štednju električne energije,” kaže Majkl Mekkreken.

U Južnoj Kaliforniji bliži se kraju izgradnja velikog kompleksa za korišćenje solarne energije. Novi modeli solarnih kolektora pretvaraće solarnu energiju u električnu. Pedro Pizaro radi za energetsku kompaniju Edison – Južna Kalifornija.

“Sa našeg stanovišta ovo je proverena tehnologija, a njena cena je dalkeo niža od drugih tehnologija, kao što su foto-voltni paneli,“ kaže Pizaro.

Novi solarni kolektori rasprostiraće se na površini od 10 kvadratnih kilometara i obezbediće čišću energiju južnoj Kaliforniji.

XS
SM
MD
LG