Linkovi

Gradjanskom diplomatijom do boljeg imidža


Imidž Amerike nije što je nekada bio: tokom proteklih nekoliko godina u mnogim zemljama inostrana politika Vašingtona narušila je sliku koju tamošnja javnost ima o SAD. Sada je pokrenuta inicijative da se to promeni -- zahvaljujući običnim gradjanima Amerike...Ovako vide Amerikance u nekim zemljama:

Nemica: “Šire se kao ogromna hobotnica i nema stvari na koju ne plažu pravo.”

Špankinja: ”Prave se kao da su gazde svega i svačega umesto da prihvate da su ravnopravni sa ostalima.“

Mnogi upiru prstom u američku inostranu politiku, pop kulturu i poslovanje američkih korporacija kao krivce za loš imidž Amerike u nekim zemljama. Zbog svega toga je Kith Rajnhard -- predsednik kompanije DDB, jednog od najvećih reklamnih konglomerata u svetu -- osnovao Biznis diplomatske akcije.

”Amerikance uglavnom smatraju arogantnim, bezosećajnim, narcisoidnim ljudima koji ne mare za ono što svet misli.“

Biznis diplomatske akcije je u stvari inicijativa sa ciljem da se američke kompanije i gradjani koji kao turistu putuju po svetu nauče kako da bolje upoznaju kulturu stranih zemalja i tamo ostave bolji utisak o sebi i svojoj zemlji. Rajnhard smatra da je ta inicijativa jako važna.

“U mnogim delovima sveta sasvim je OK da se pljuje Amerika. Ako hoćete da kažete da je nešto izuzetno glupo ili loše -- a nalazite se slučajno u Australiji -- dovoljno je kažete ”to je tako američki“.

U Britaniji na primer, nedavno sprovedene ankete pokazuju da 83% ispitanika veruje da “SAD ne haju za ono što svet misli.“ Biznis za diplomatsku akciju i druge grupe žele da promene tu percepciju kroz gradjansku diplomatiju, kaže predsednica Nacionalnog saveta za strane posetioce, Šeri Maler.

“Kocept gradjanske diplomatije počiva na ideji da svaki pojedinac ima pravo, čak i obavezu, da pomogne u oblikovanju odnosa Amerike sa inostranstvom i to kroz lično angažovanje.”

Rajnhard se slaže i ukazuje na 60 miliona putovanja godišnje na relaciji Amerika - inostranstvo.

“To pruža čansu za 60 miliona dobrih utisaka.”

Mada to sigurno neće rešiti problem koji Amerika ima sa svojim imidžom, Rajnhard smatra da je svaki pozitivan potez dobrodošao. Biznis za diplomatsku akciju izdao je specijalnu knjigu o bon tonu u inostranstvu naslovljenu ”Vodič za gradjane sveta“ koja je dostpuna studentima i poslovnim organizacijama, a krajem godine izlazi i verzija za decu. Knjiga sadrži savete kao što su: ”Govori tiše i ponašaj se smernije. U mnogim zemljama svaka vrsta hvalisanja je neprihvatljiva. Držanje lekcija rezerviši samo za svoju decu. Ne zaboravi, većinu ljudi apsolutno ne interesuju bejzbol i američki fudbal.“ Mnoge gradjanske organizacije širom Amerike podržavaju ovu inicijatvu, a medju njima je i Lurdes Kuzan iz Floride.

“Unapredjenje gradjanske diplomatije je važno bez obzira da li živimo u velikom ili malom mestu.”

S tim se slaže Karen Šejfer, vodja inicijative za gradjansku diplomatiju iz Oklahome.

“Imamo program bratimljenja gradova. Za sada je 8 gradova u tom programu i vrlo su aktivni u razmeni, uključujući i medjunarodnu razmenu posetilaca.”

Šta savetuje Kit Rajnhard Amerikancima koji se spremaju u inostranstvo?

Slušajte, slušajte, slušajte...

XS
SM
MD
LG