Linkovi

Pregled pisanja američke štampe


S obzirom da je reč o osobi koa je posle sopstvenog priznanja osumnjičena za ubistvo koje se dogodilo pre deset godina u Koloradu, ubistvo dečje mis Amerike, Džonbenet Remzi, Karovo sletanje na losanđeleski aerodrom tim pre zauzima najveće delove naslovnih stranica svih listova u toj saveznoj državi. Između ostalih, i «Roki mauntin njuz», iz Denvera, detaljno opisuje doček aviona kojim je Kar, posle 15-osatnog leta iz Tajlanda gde je bio na konsultacijama o hirurškoj promeni pola i gde je poptuno neočekivano i priznao da je ubica za kojim američka policija, privatni detektivi i cela javnost, tragaju već celu deceniju. Mogući ubica je posle šampanjca u avionu i razgovora o muzici Frederika Šopena, predat lokalnim vlastima, kojima sada preostaje nipošto jednostavan zadatak da potvrde i dokažu tvrdnje jednog po svemu sudeći psihopate i zatvore ceo slučaj. To je zadatak koji, kako se zaključuje i u listu «Roki mauntin njuz», neće biti nimalo jednostavan.

«Salinas Kalifornijen», dnevnik iz Salinasa, bavi se zagađenjem. Pod naslovom «Zalaganje za čistu tehnologiju, otkriva jaz u poslovnoj zajednici», ukazuje se da bi stanovnici Kalifornije mogli da dožive suštinske i dramatične promene u bakalnicama, prodavnicama novih automobila i kuhinjama, ukoliko se republikanski guverner Arnold Švarceneger i vodeće demokrate dogovore o zakonskim merama koje treba da uspore globalno zagrevanje. Drugim rečima, ističe autor teksta u listu «Salinas Kalifornijen», dogovor nadležnih u vezi sa regulisanjem emitovanja gasova koji izazivaju takozvani efekat staklenika, podstakao bi revoluciju na području čiste tehnologije, jednaku onoj u visokoj i biotehnologiji, koja je dovela do velikog rasta kalifornijske privrede.

U Kaliforniji su naravno, kao i drugde, u središtu pažnje i politički aktuelne teme, kao što su Bliski istok, Izrael i opšta, ne samo ratna situacija na tom području. List «San Fransisko kronikl», na naslovnoj strani donosi tekst pod naslovom «Opasnost ne odvraća Jevreje od selidbe u Izrael». Evan Goldstajn i Nili Molvin su dvoje mladih od hiljada Jevreja iz svih delova sveta, koji se svake godine useljavaju u Izrael - koje proteklih nedelja od toga nisu odvratile ni rakete Hezbolaha. Tokom protekle dve nedelje, kako navodi «San Fransisko kronikl», u Jevrejsku državu se uselilo više od 400 Amerikanaca.

XS
SM
MD
LG