Linkovi

Predsednik Buš pozvao na brzo razmeštanje medjunarodnih mirovnih snaga u Libanu


Na današnjoj konferenciji za novinare u Beloj kući, predsednik Džordž Buš pozvao je na brzo razmeštanje medjunarodnih mirovnih snaga u Libanu. Buš je takodje najavio znatno povećanje američke pomoći libanskom narodu. Predsednik Buš je rekao da postoji hitna potreba da se u Libanu rasporede efikasne medjunarodne snage.

“Medjunarodna zajednica mora da odredi ko će da predvodi novu medjunarodnu misiju, da joj obezbedi efikasna pravila delovanja i da razmesti te snage što je pre moguće kako bi obezbedile mir.”

Buš je rekao da će SAD pružiti podršku mirovnim snagama, a takodje je obećao veću američku pomoć u obuci libanske armije, što će biti deo ukupnog paketa pomoći koji će uključiti i sredstva za obnovu stambenih objekata, puteva i škola.

“Danas objavljujem da će Amerika uputiti više pomoći da bi podržala humanitarne operacije i obnovu Libana - u ukupnom iznosu od 230 miliona dolara.”

Tokom razgovora sa novinarima u Beloj kući predsednik Buš je takodje naglasio da cilj nije samo da se podrži krhko primirje izmedju Izraela i ekstremista Hezbolaha u južnom Libanu, već i da se ojača demokratska vlada Libana. Govoreći o Iraku, Buš je rekao da, kao i u Libanu, ekstremisti pokušavaju da potkopaju mladu demokratiju i da je cilj u toj zemlji - da se pomogne iračkom narodu da ostvari slobodno društvo. Predsednik je pri tom odbacio pozive za povlačenje američkih snaga.

“Znate, imamo zanimljivu debatu u Americi o tome šta da radimo u Iraku. Ima mnogo ljudi - dobrih i poštenih ljudi, koji misle da bi trebalo da se povučemo iz Iraka. Ali, oni apsolutno nisu u pravu. To bi bila ogromna greška za našu zemlju.”

Buš je priznao da ga ponekad frustriraju dogadjaji u Iraku i da je zabrinut zbog mogućnosti da sektaško nasilje preraste u gradjanski rat, ali je dodao da je na osnovu razgovora sa iračkim liderima uveren da oni žele jedinstvenu zemlju i da su rešeni da onemoguće akcije ekstremista i radikalnih elemenata. Nekoliko puta tokom konferencije predsednik Buš se osvrnuo na podršku Irana ekstremistima u regionu i na pretnju koju predstavljaju nuklearne ambicije Teherana. On je naglasio da Iran predstavlja izazov sa kojim se medjunarodna zajednica najbolje suočava onda kada istupa jedinstveno. Upitan da li postoji politička volja da se Iranu uvedu sankcije, ukoliko odbaci zahteve da obustavi obogaćivanje uranijuma, Buš je odgovorio.

“Da bi UN bile efikasne mora da bude posledica ako neko prkosi Savetu bezbednosti. Mi ćemo saradjivati sa drugim članicama Saveta kako bi postigli taj cilj.”

Predsednik Buš je takodje govorio o nuklearnom programu Severne Koreje i medjunarodnim nastojanjima da se Pjongjang spreči da stvori nuklearni arsenal. Buš je pomenuo da je pre samo nekoliko sati razgovarao sa kineskim predsednikom Hu Djintaom i da je njihov razgovor bio usredsredjen na to da se Severna Koreja privoli da se vrati šestostranim pregovorima čiji je Kina domaćin.

XS
SM
MD
LG