Linkovi

Olmert: Neću da klevećem armiju niti da se upuštam u samo-kažnjavanje


Izaslanici UN sastali su se danas sa izraelskim zvaničnicima dok raste pritisak na vladu premijera Ehuda Olmerta da se pokrene zvanična istraga o jednomesečnom sukobu Izraela sa Hezbolahom.

Gnevni izraelski rezervisti danas su se okupili u parku u blizini rezidencije premijera Ehuda Olmerta zahtevajući zvaničnu istragu o postupcima vladinih zvaničnika i vojnih komandanata tokom konflikta u Libanu. Rezervisti poput Josija Avigora kažu da su poslati u borbu bez dovoljno opreme i bez jasnih uputstava o tome šta je njihova misija. Avigor kaže da bi viši oficiri odgovorni za vodjenje rata trebalo da podnesu ostavke.

«Mislim da oni ne bi trebalo da ostanu na svojim položajima. Kada smo se javili na dužnost mislili smo da ćemo dobiti svu potrebnu opremu. Medjutim, ja nisam dobio zaštitni prsluk, Da ga nisam poneo od kuće ne bih mogao da idem u borbu. Jedan od mojih prijatelja nije dobio vojnu košulju ni posle tri dana. Mislimo da bi svi, bez izuzetka trebalo da snose posledice zbog grešaka u ovom ratu.»

Grupa rezervnih padobranaca uputila je pismo jednom od vodećih dnevnika navodeći da je neodlučnost njihovih pretpostavljenih dovela do otkazivanja svih njihovih misija. Rezervisti u pismu navode da je njihov primer sličan iskustvima mnogih drugih vojnika i da je to razlog što Izrael nije bio u stanju da uništi Hezbolah, koji je samo dan pre nego što je primirje stupilo na snagu ispalio 250 raketa na severni deo zemlje.

Premijer Olmert je prilikom obilaska zgrada oštećenih raketama Hezbolaha, odbacio te kritike, rekavši da neće da kleveće armiju niti da se upušta, u kako je rekao, samo-kažnjavanje. Dva visoka izaslanika UN, Rod Terje-Larsen i Vidžaj Nambiar, sastali su se danas sa izraelskim zvaničnicima. Zvaničnici UN kažu da planiraju da dovrše rad na pravilima delovanja mirovnih snaga u Libanu za nekoliko dana. Medjutim, nekoliko zemalja je već saopštilo da neće uputiti svoje trupe za mirovnu misiju u Libanu, koja bi trebalo da broji 15 hiljada vojnika, sve dok pravila njihovog delovanja ne budu jasno definisana. Premijer Olmert je izjavio da želi da Italija predvodi ovu misiju. Posle susreta sa turskim ministrom inostranih poslova Adbdulahom Gulom, Olmert je izajvio da se nada da će Turska takodje uputiti svoje trupe.

«Izrael ima poverenja u Tursku, koja može da bude faktor stabilizacije na Bliskom istoku.»

Olmert je takodje odbacio mogućnost obnavljanja mirovnih razgovora sa Sirijom. Neki članovi izraelske vlade sugerisali su taj korak, ali je Olmert uzvratio da Sirija neće biti mirovni partner sve dok ne prestane da podržava Hezbolah i da preti Izraelu.

XS
SM
MD
LG