Linkovi

Ljajić: Čudi me izjava Del Ponte da Beograd odbija da uhapsi Mladića


Koordinator za sprovođenje Akcionog plana Rasim Ljajić izjavio je da ga čudi izjava glavne tužiteljke Haškog tribunala Karle del Ponte da Beograd odbija da uhapsi Ratka Mladića.

Ljajić smatra da se ocene Karle del Ponte odnose na raniji period i kao argument navodi mišljenje glavnog haškog istražitelja Patrika Lopeza da Akcioni plan za hapšenje generala Mladića funkcioniše i zadovoljstvo toghaškog zvaničnika načinom na koji radi operativni tim za sprovođenje plana. Ljajić je ponovio da postoji politička volja za hapšenje Ratka Mladića i izrazio nadu da će akcioni plan dati rezultat.

Portparol vladajuće Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović nije želeo da komentariše izjavu Karle del Ponte ali je izjavio da će Ratko Mladić i ostali haški optuženici biti istog trenutka izručeni Haškom tribunalu ukoliko budu locirani u Srbiji. Oni moraju biti što pre locirani i izručeni Haškom tribunalu i na taj način obaveza i saradnja Srbije sa tim sudom biće okončana, rekao je Mladenovič.

Ni šef srpske diplomatije Vuk Drašković nije želeo da komentariše ocene Karle del Ponte ali je istakao da bi brži prijem Srbije u Partnerstvo za mir bez uslovljavanja, veoma doprineo bržem okončanju saradnje s Haškim tribunalom, jer bi se javnost uverila zašto je to potrebno, a snage koje se zalažu za povratak u prošlost shvatile bi da su izgubile bitku.


XS
SM
MD
LG