Linkovi

Karla del Ponte: Pravda a ne osveta za Srebrenicu


Uvodnim rečima glavne haške tužiteljice, Karle del Ponte, danas je u Tribunalu počelo sudenje sedmorici oficira vojske i policije bosanskih Srba, optuženim za zločine koji su jula 1995. godine počinjeni u Srebrenici.

I ovom prilikom je Del Ponte optužila vlast u Srbiji zbog činjenice da se Ratko Mladić još uvek nije našao na optuženičkoj klupi. Tokom uvodnih napomena za treće po redu i najveće "srebreničko" sudjenje pred Haškom sudom, glavna tužiteljca, Karla del Ponte je rekla kako su sedmorica optuženih kojima se danas sudi- Vujadin Popović, Ljubomir Beara, Vinko Pandurević, Dragan Nikolić, Ljubomir Borovčanin, Milan Gvero i Radivoje Miletić, najodgovorniji za deportaciju hiljada civila i masovono ubistvo više od 7 hiljada muškaraca. Del Ponte je podsetila kako su ti zločini na ranijim sudjenijima okarakterisani kao genocid i sa žaljenjem primetila da na optuženičkoj klupi nema Ratka Mladića i Zdravka Tolimira. Tu, kao i činjenicu da je na slobodi još uvek i Radovan Karadžić, Del Ponte opisuje kao "skandalozne", optužujući vlasti u Srbiji da su ih mogle uhapsiti, ali su do sada to odbijale da učine.

Del Ponte je podsetila da većina žrtava zločina u Srebrenici još uvek leže u skrivenim grobnicama, što je za nju "trajna tragedija", posebno za žene i decu "koji su lišeni leševa muževa, sinova, cele zajednice koje više nema".

Žrtvama srebreničkog zločina treba pravda, a ne osveta, i zato se glavna haška tužiteljica nada da će sudjenje utvrditi istinu i kazniti krivce. Del Ponte naglašava da na optuženičkoj klupi nije država, nacija ili organizacija, već pojedinci "koji su činili zločine i sada za to treba da odgovaraju".

Nakon ovoga, tužitelj Peter McCloskey je najavio svedočenje brojnih pripadnika VRS i MUP Republike Srpske, uz zapažanje kako je sve više Srba spremnih da govore o Srebrenici, ukljucujući i nekolicinu oficira VRS koji su priznali krivnju za srebreničke zločine.

Mada su mnogi važni dokumenti vojske bosanskih Srba uništeni, tužitelji će prezentirati "neke ključne dokumente koji će razotkriti zločin i svakog od optuženih " Među dokaznim predmetima optužbe je, takođe, i oko 150 transkripata presretnutih radio i telefonskih komunikacija između različitih štabova i komandanata snaga bosanskih Srba angažovanih u srebreničkoj operaciji, kao i mnošstvo video snimaka. Medju dokumentima će biti i "Direktiva broj 7" Drinskom korpusu, koju je sastavio optuženi Miletić, a potpisao Radovan Karadžić o tome da se "stvori situaciju potpune neizvesnosti, bez nade za opstanak i preživljavanje stanovništva Srebrenice i Žepe."

XS
SM
MD
LG