Linkovi

Medojević: Pokret za Promjene je potencijal za pomirenje u Crnoj Gori


Podsjećajući da je PZP specifična politička organizacija, Medojević u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike, objašnjava da je jedino njegova partija nastala iz civilnog sektora, što joj, kako kaže, daje građanski, disidentski, reformski kapacitet:

''Mi pokušavamo da premostimo 17 godina crnogorske negativne tranzicije i da se vratimo, u političkom smislu, u onu godinu kada je aktuelna politička garnitura sa ulice došla na vlast putem zv. ''antibirokratske'' revolucije. Tada su praktično zamznute te ključne teme: političke reforme i demokratizacija društva. Do danas imamo iste probleme- političku dominaciju nad državom, policiju koja nije profesionalizovana, tužilaštvo koje nije nezavisno, pravosuđe koje je i dalje pod kontrolom izvršne vlasti, nabujalo siromaštvo, korupciju...sve one probleme koje je proizvela crnogorska tranzicija''.

Medojević kaže da se njegova stranka pojavljuje kao autentična politička struktura koja će pokušati da obezbijedi političku volju da se one reforme koje se nisu desile u Crnoj Gori, konačno dese.

''Napravili smo program koji se upravo zasniva na reformama javne uprave, državne administracije, na mjerama koje je neophodno primjeniti da bi se izvršio diskontinuitet sa totalitarnim režimom: od radikalnih regormi policije, posebno tajne, pravosuđa- svih tih segmenata sistema, pa do novog pristupa socijalnoj politici, novog modela ekonomske politike koji je će biti razvojno orijentisan. Nudimo reforme javnih finansija koje moraju biti stavljene u funkciju ekonomskog razvoja, a ne kupovine socijalnog mira..Naprosto, nudimo set mjera koje će crnogorsku tranziciju iz negativnog kursa vratiti na one pozicije na kojima je ona trebalo da bude 1989. godine''.

Medojević objašnjava da je najveći problem Crne Gore nakon riješenog državnog pitanja-njena vlast:

''Političkoj eliti je dobro, vlasti je dobro, tajkunima bliskim vlasti je odlično. Oni se povezuju sa sebi sličnim tajkunima, uglavnom iz Rusije, prave poslovne planove, žive na veoma visokom nivou-to su miltimilioneri i oni nemaju potrebe da sprovode reforme.

Međutim, građanima Crne Gore je loše, 50 odsto stanovništva živi u zoni siromaštva, 12 odsto prema Vladinim podacima svakodnevno se bori za puko preživljavanje, 60 odsto svih radnika prima platu iz budžeta, svega 25 odsto ljudi je zaposleno u privatnom sektoru...Dakle, crnogorska ekonomska mašina ne funkcioniše i neophodne su reforme da bi narod bolje živio. Ali, problem je što se ova politička elita plaši reformi. Jer, ako ona, recimo, reformiše policiju, ukoliko je modernizuje, očisti od korumpiranog kadra, da joj pravne mehanizme da može da se bori protiv kriminala, poveća joj plate, opremi je...ta policija može da počne da hapsi upravo one političare koji su je medernizovali i reformisali''.

Lider PZP zna ko će biti budući birači njegove stranke:

''Bez obzira što je državno pitanje riješeno, mi ćemo biti jedina politička partija za koju će glasati i glasači koji su na referendumu glasali za nezavisnu državu i oni koji su glasali za zajedničku državu. Po tome smo takođe jedinstveni. Dakle, mi-i u svom nastanku, kao civilna organizacija i u svom političkom programu, a i u percepciji birača predstavljamo potencijal za to čuveno pomirenje u Crnoj Gori o kome svi pričaju, ali malo ko radi na tome i malo ko zna šta ono znači''.

Znajući da će značajan broj, pogotovo pristalica prosrpskih stranaka glasati za novu političku stranku-PZP, Medojević ja izričit da koalicije sa DPS-om neće biti:


''Ukoliko bi od nas zavisilo formiranje vlasti, ne bismo formirali bilo kakvu koaliciju sa DPS-om. Smatramo da je to politička stranka koja mora da ode u opoziciju da bi se pročistila, da bi naprosto dala šansu razvoju Crne Gore.

Nudićemo vladu eksperata opozicije u Crnoj Gori i ukoliko od nas to bude zavisilo, nećemo praviti koaliciju u smislu pravljenja dilova oko pozicija sa liderima političkih partija. Nudićemo da oni podrže našu vladu eksperata, a mi ćemo biti otvoreni za njihove predloge stručnjaka koji svojim referencama mogu da pomognu radu te vlade. Praktično, konfiguracija vlasti poslije ovih izbora, najvjerovatnije će zavisiti od našeg rezultata''.


XS
SM
MD
LG