Linkovi

Gideon Ezra: Izrael će nastaviti vojne akcije kako bi sprečio isporuke oružja Hezbolahu


Izrael će nastaviti vojne akcije kako bi sprečio da se radikalnoj islamističkoj organizaciji
Hezbolah isporučuje oružje iz Sirije, izjavili su izraelski zvaničnici dan posle izraelskog napada na istoku Libana.

"Dok libanska vojska ili medjunarodne snage ne budu do kraja rasporedjene, izraelska vojska neće prestati da nadgleda region kako bi sprečila transfer oružja iz pravca Sirije, to je do sada činila i to je dobro", rekao je ministar za okolinu i jedan od bliskih saradnika premijera Ehuda Olmerta, Gideon Ezra.

Izraelski ministar za turizam Jicak Hercog istakao je da Izrael nije prekršio Rezoluciju 1701 Saveta bezbednosti UN, koja, pored primirja i rasporedjivanja libanskih i medjunarodnih snaga, zabranjuje i isporuke oružja iz Sirije i Irana u Liban.

"U tekstu rezolucije se govori o embargu na oružje i dok on ne bude sproveden, imamo pravo da reagujemo", rekao je Hercog.

Izraelski ministar za trgovinu i industriju Eli Išaj rekao je da je jedini krivac za nastavak izraelskih napada libanski premijer Fuad Sinijora.

"Treba da mu postavimo ultimatum: ili ćete zaustaviti transfer oružja ili mi nastavljamo napade u Libanu", rekao je Išaj.

Istovremeno, izaslanik Ujedinjenih nacija za Bliski istok, Terje Rod-Larsen, uporozio je da bi napadi, poput jučerašnjeg na istoku Libana, mogli ponovo da dovedu do "rata".

"Mogli bismo ponovo da se nadjemo u ratu. Zbog toga takvi incidenti nisu od pomoći", rekao je libanskoj Rod-Larsen tokom posete Bejrutu.

Izraelska vojska saopštila je da je juče ujutru u istočnom Libanu izvela operaciju čiji je cilj bio sprečavanje isporuke oružja radikalnom Hezbolahu iz Sirije i Irana.

XS
SM
MD
LG