Linkovi

Srbija još ne čini dovoljno na približavanju Evropskoj uniji


Iako je kao cilj proklamovala evropske integracije, Srbija još ne čini dovoljno na približavanju Evropskoj uniji, a neke pojave direktno su suprotne izraženim namerama Beograda.

Portparol Vlade ponovio je da Vlada Srbije ima čvrstu političku volju da se završi saradnja sa Haškiom tribunalom i da Ratko Mladić i ostali optuženi za ratne zločine moraju u Hag jer je poseban interesSrbije da ispuni međunarodne obaveze i da se poštuje međunarodno pravo.

Saradnja sa Haškim sudom počela je da se popravlja tek posle ozbiljnih upozorenja međunarodne zajednice da je to ključni uslov daljih evropskih integracija Srbije.
Zato potpredsednik Srpskog pokreta obnove Srđan Srećković ističe da su Beogradu otvorena vrata Evropske unije samo ako pokaže spremnost da stavi tačku na prošlost i prihvati obrasce ponašanja koje su prihvatile sve moderne države. Stiče se utisak da sve što smo pozitivno uradili posle 2000.- te godine je rezultat pritisaka međunarodne zajednice i kao da to nije u našem državnom interesu, rekao je Srećković i ocenio da Evropska unija ne može da primi Srbiju ukoliko mi sami ne pokažemo da to zaista i želimo. Mnoge pojave u Srbiji, međutim, ne doprinose njenom približavanju vrednostima Evropske unije. Tako su pojedine stranke ocenile da poseta lidera Nacionalnog fronta Francuske Žan Mari Le Pena Srbiji predstavlja lošu poruku Evropskoj uniji, da ne ide uprilog započetim procesima evropskih integracija i da umesto obećane evropeizacije donosi radikalizaciju javnog života.


XS
SM
MD
LG