Linkovi

Elijas Mur upozorio na teške posledice eventualnog kršenja primirja


Libanski ministar odbrane izjavio je da je siguran da Hezbolah neće prekršiti primirje sa Izraelom u čijem usvajanju su posredovale UN.

Upozorenje libanskog ministra odbrane Elijasa Mura došlo je dan pošto su izraelski komandosi izvršili akciju u libanskoj dolini Beka. Izrael je saoštio da je ta akcija imala za cilj da spreči Siriju i Iran da snabdeju oružjem ekstremiste u Libanu. Medjutim, libanski izvaničnici i generalni sekretar UN, Kofi Anan, kritikovali su tu izraelsku operaciju kao kršenje primirja.

Mur je rekao da će se svaka raketa koja bude ispaljena sa libanske teritorije smatrati kolaboracijom sa Izraelom pošto će dati Izraelu izgovor za napad na Liban. On je dodao da će svaka grupa koja prekrši primirje biti smatrana za izdajnika i da će biti suočena sa odgovarajućim posledicama.

Mur je dodao da veruje da je Hezbolah predan rezoluciji UN kojom su okončana neprijateljstva i da je neće prekršiti. Libanska armija je počela da razmešta 15 hiljada vojnika na jugu zemlje u četvrtak. Tokom sukoba izmedju Izraela i Hezbolaha koji je trajao više od mesec dana libanska armija se nije angažovala. Izaslanik UN Rod Terje-Larsen izjavio je smatra da jučerašnja vojna akcija Izraela nije bila, kako se izrazio, «od pomoći», upozorivši da je primirje vrlo krhko.

«Mislim da smo u situaciji u kojoj bi razvoj dogadjaja vrlo lako mogao da se otme kontroli tokom narednih nedelja i meseci.»

Libanski premijer Fuad Siniora je juče po prvi put posetio razorena šiitska predgradja Bejruta. On je nazvao razaranje koje su prouzrokovali izraelski vazdušni napadi zločinom protiv čovečnosti.

Siniora je još jednom ponovio da će Liban biti obnovljen i da će opstati uprkos nasilju Izraela. Ministri zemalja arapske lige okupili su se juče u Kairu na hitno sazvanom sastanku. Saopšteno je da će šefovi arapskih diplomatija razmotriti plan da uspostave fond Arapske lige za obnovu Libana.


XS
SM
MD
LG