Linkovi

Fajnstajn: Rešenje spora u oblasti Šiba ključno za mir u Libanu


Istaknuti član Senata, Dajen Fajnstajn iz Kalifornije, izjavila je da je rešenje spora u oblasti Šiba ključno za postizanje mira u Libanu.

Senator Dajen Fajnstajn smatra da mira u Libanu neće biti sve dok ne bude rešen spor oko oblasti Šiba .

«Šiba je vrlo mala stenovita oblast na severu Izraela», kaže senator Fajnstajn.

Medjutim, ta oblast se nalazi na strateškoj lokaciji izmedju Izraela, Sirije i Libana. Izrael okupira to područe otkako je zauzeo Golansku visoravan u ratu 1967. godine. Libanci tvrde da je to njihova zemlja, a ekstremisti Hezbolaha status te enklave, površine 10 kvadratnih kilometara, koriste kao izgovor za napade na Izrael. Dajen Fajnstajn, demokratski senator iz Kalifornije, kaže da je rešenje spora oko Šibe ključno. Ona je to izjavila u programu mreže CNN.

«Mislim da bi to zaista Hezbolahu izbilo iz ruku jedan od glavnih aduta, pošto njegovi pripadnici tvrde da su neki delovi Libana okupirani, a jedan od tih delova je oblast Šiba,» kaže senator Fajnstajn.

Medjutim, ova enklava je istorijski bila smatrana delom Sirije, a UN navode da će zadržati taj stav sve dok Sirija formalno ne ustupi to područje Libanu. 2000. godine kada se Izrael povukao iz južnog Libana, ali ne i iz oblasti Šiba, UN su proglasile da je povlačenje potpuno. Zvaničnici UN ističu da žele da se ovo pitanje reši, ali ukazuju da svetska organizacija nije telo za razgraničenje medju državama. I, mada je Sirija nagoveštavala da je spremna da ustupi ovu oblast Libanu, nikakav zvanični korak u tom pogledu nije preduzet što Hezbolahu ostavlja važan argument. Libanski ministar pravde, Šarl Rizk, izjavio je za mrežu CNN da je povlačenje Izraela iz oblasti Šiba predvidjeno kao sastavni deo trajnog okončanja neprijateljstava izmedju Izraela i Hezbolaha.

«Jedna od tačaka na kojoj se sporazum o prekidu vatre zasniva je i evakuacija oblasti Šiba.»

Rizk kaže da njegova vlada želi da reši problem koji stvara naoružani Hezbolah, ali ukazuje da je jačanje te organizacije posledica više činilaca, od kojih je jedan i izraelska okupacija delova libanske teritorije.

XS
SM
MD
LG