Linkovi

Iran testirao raketu zemlja-zemlja kratkog dometa


" hspace=2 src="/serbian/images/ap_iran_military_19aug06_eng_195.jpg" width=210 align=right vspace=2 border=0>Iran je testirao raketu zemlja-zemlja kratkog dometa samo dan pošto je pokrenuta velika vojna vežba u toj zemlji. Raketa, iranske proizvodnje, ima domet između 80 i 250 kilometara i testirana je u pustinji Kašan.

Na televizijskom snimku se videlo deset raketa koje se lansiraju sa pokretnog lansera. Iran je saopštio da je pokrenuo vojnu vežbu velikih razmera kako bi predstavio novu odbrambenu doktrinu. Vežbe se održavaju u 14 od 30 iranskih provincija, a prema najavama mogle bi potrajati i do pet sedmica.

Iranska vojska poseduje rakete tipa Šahab-3 koje mogu da nose nuklearnu bojevu glavu. To je neka vrsta balističke rakete koja ima domet veći od dve hiljade kilometara. S tim dometom Iran može da gađa Izrael i američke trupe na Bliskom istoku.

Posle decenija kupovine oružja od drugih država, Iran od 1992. godine sam proizvodi tenkove, lično naoružanje, rakete i borbene avione. Početkom 2005. u Iranu je objavljeno da je počela proizvodnja torpeda.


XS
SM
MD
LG